fbpx

DuoPhotography – fotografija je emocija

0

DUOPhotography tim čine Emil i Naida, supružnici, roditelji troje djece, i strastveni fotografi svega što život čini važnim. Žive i rade u Sarajevu, ali se rado odazovu, ako su u prilici, na pozive za fotografisanje i u druge gradove u BiH.  Uvijek spremni za nove izazove, tako da ih mrzovoljan tata koji nema strpljenja da se fotografiše, nervozna mama koja se brine da li će sve dobro završiti, a pogotovo nestašno ili razigrano dijete, neće preplašiti, i uvijek uspiju izvući iz svake situacije samo ono najbolje i vrijedno uspomene. Saznajte više u nastavku…

Otkada se bavite fotografijom, kako ste došli na tu ideju i šta vam je inspiracija?

Sve je počelo iz želje da sebi možemo i znamo napraviti dobre fotografije. Kroz foto klubove u Sarajevu došli do osnovnog znanja, a zatim ga nadograđivali mnogim edukacijama, kursevima i praksom. Motiv da se komercijalno počnemo baviti fotografijom su nam dali prijatelji koji su nas zamolili da ih fotografišemo tokom njihovog vjenčanja iz standardnog razloga: mladoženja se ne voli fotografisati, ali nas bi mogao izdržati 😊 I nekako je to bio okidač za dalje usavršavanje i rad. Emil još uvijek povremeno fotografiše vjenčanja, ali zajedno uživamo fotografisati porodice, uvijek jedno ima aparat u rukama, dok se ono drugo izmotava zabavljajući djecu, zapričava roditelje, smišlja kako ćemo nastaviti dalje… Naida se dodatno posvetila  fotografisanju beba, onih skroz malih, kojima je načešće samo 10 dana, a obzirom da imamo naše troje djece, iskustva i ljubavi za male bebe joj ne nedostaje.

Je li Vam porodična fotografija jedino zanimanje ili samo hobi? Da li sebe vidite kao umjetnike koji se na ovaj način izražavaju ili se fotografijom bavite isključivo profesionalno?

Zapravo, jako nam je drago da ovo nije posao od kojeg nam zavisi egzistencija. To nam ostavlja slobodu da radimo samo ono što želimo, volimo i u čemu uživamo. Vjerujemo da se to osjeti u našoj komunikaciji sa klijentima i tokom sesija, jer smo opušteni i trudimo se i njima omogućiti jedinstveni doživljaj, kojeg će se rado sjećati. Ipak, smatramo da ovo jeste umjetnička fotografija, jer za svaku sesiju se posebno pripremamo i kreiramo priču i detalje svojstvene samo toj porodici. Kako bi kompletirali cijeli umjetnički proces našim klijentima uvijek savjetujemo da nakon foto sesije investiraju ili u platno u većem formatu sa nekom od fotografija ili u foto knjigu za koju slobodno možemo reći da postaje porodično naslijeđe.

Kako pronalazite inspiraciju za nove fotografije, da li imate neke ustaljene šablone za rad ili je svaki put nova ideja i nova priča kada se nađete iza objektiva?

Uvijek, ali uvijek, je to nova priča! 😊 Istina je da imamo određene, hajmo reći, postavke sa bebama i porodicama koje nam služe kao osnova, ali nijednom nam se nije desilo da na isti način uspijemo fotografisati dvije porodice. Svaka porodica ima svoju energiju, svoj ritam, svoje karakteristike, djeca se drugačije ponašaju i mi se prilogođavamo tome, pa moramo biti posebno pažljivi i strpljivi sa stidljivom djecom, ali isto tako pustiti energičnu djecu da trče, skaču. Na kraju krajeva, to su oni, pa ni na fotografijama ne trebaju biti drugačiji. Za novorođenčad dogovorimo sa roditeljima šta je to što se njima najviše sviđa i kakve bi fotografije željeli imati, koje boje im se sviđaju, da li im se više sviđaju crno-bijele fotografije i sl. A tokom sesije obavezno pratimo ritam i raspoloženje bebe, pa neke sesije uspijemo završiti za 2 sata, a neke potraju i 4, jer se beba mora često hraniti, presvlačiti, uspavljivati.

Kako bi vi opisali jednu foto sesiju, šta se tačno dešava, šta roditelji mogu očekivati?

Prije svake sesije se obavezno dogovorimo oko svih detalja sa roditeljima, telefonski, mailom, porukama, kako god im odgovara, a to podrazumjeva tačan dan i vrijeme, lokaciju, odjeću, pošalju nam neke fotografije koje im se sviđaju. Trudimo se da vrijeme foto sesije odgovara periodu kada su djeca najbolje raspoložena i to je uglavnom i za novorođenčad i za veću djecu period poslije doručka ili nakon prvog spavanja. Što se tiče lokacije uvijek možemo iskoristiti setup u našem foto studiu, ali većinom fotografišemo vani, jer svi više vole takve fotografije, pa i mi. A novorođenčad, iako je naš prostor uvijek dostupan, uglavnom fotografišemo u porodičnom stanu/kući klijenta jer je mamama, potpuno razumljivo i opravdano, tako lakše. Nama to često predstavlja još veći izazov, jer ne znamo šta očekivati, kakvo svjetlo, prostor, namještaj i sl, ali opet kako smo spomenuli, to je za mame i bebe mnogo jednostavnija opcija nego dolazak u foto studio. Moramo napomenuti da sesije koje uključuju djecu mogu potrajati maksimalno sat i po vremema, najčešće oko sat, jer toliko djeca mogu biti koncentrisana i raspoložena za saradnju, a i tate odprilike isto toliko.  Novorođenčad se ipak, kako smo već spomenuli, fotografišu duže.

Na koji način se može izvršiti rezervacija termina za fotografisanje i kako se kreću cijene?

Fotografisanje novorođenčadi je jako posebno i može se napraviti samo u toku 15 dana po rođenju bebe. Mnogi će se upitati zašto? Zato što su bebe u tom period još uvijek nevjerovatno fleksibilne, uglavnom su jako uspavane i što je najvažnije, u tom periodu nema grčeva. Većini roditelja kažemo da možemo napraviti odlične fotografije budne bebe, ali ne možemo ništa ako beba plače (vjerujte,  to nisu fotografije koje želite imati i pogledati kada prođe 10 ili 20 godina), a kad grčevi krenu skoro je nemoguće smiriti bebu.  Zato je jako važno da se roditelji, zainteresovani za novorođenačke sesije, jave što prije, najbolje prije nego se beba rodi. Ovo, naravno, ne znači da ćemo odbiti klijente u slučaju da se jave nakon bebinog 15-og dana, ali u tom slučaju se foto sesija radi na drugačiji način. Što se tiče porodičnih foto sesija, tu nema ograničenja, ali se roditelji uglavnom javljaju u nekom, za njihovu porodicu, važnom trentuku, pa to može biti bebin prvi rođendan, proširena porodica će se nakon dugo vremena okupiti, mamin rođendan, a sve nam se više javljaju upravo porodice koje ne žive u BiH i svoju posjetu žele iskoristiti upravo za porodično fotografisanje. Cijena zavisi od onoga što klijenti žele imati nakon što fotografije pregledaju, pa to mogu biti samo digitalne fotografije, platno ili fotoknjiga.

Da li je tržište krcato, kako pronalazite svoje mjesto?

Ustvari, malo je fotografkinja i fotografa koji se odluče baviti fotografisanjem porodica, a pogotovo novorođenčadi. Razlog za to vjerovatno leži u tome što zaista treba imati mnogo razumjevanja za svaku porodicu posebno, jer svaka ima svoju priču, svoj ritam, svoju posebnu vezu, a pogotovo treba imati mnogo strpljenja. I naravno, kao i u svakom poslu, morate voliti ono što radite, a vjerujemo da mnogim kolegama nije top izbor trčati i igrati se s klinicima i to noseći foto opremu koja nimalo nije lagana i jeftina, niti je jednostavno do nje doći 😊

Imate li uzore?

U našoj zemlji je ovaj vid fotografije davno izgubljen, i iako smo se raspitivali radi čega se to desilo nismo uspjeli saznati razlog, a svi se sigurno sjećamo porodičnih fotografija naših nana i deda, gdje su oni, odjeveni u odjeću za posebne prilike, u nekom trenutku porodično odlazili u lokalnu fotografsku radnju, kako bi dobili porodičnu fotografiju i to u velikom formatu. Tako da savjet ili dodatno znanje ne možemo dobiti lokalno, ali imamo omiljene fotografe i fotografkinje čiji rad već dugo pratimo online i od kojih mnogo učimo, i to ne samo ono što se tiče fotografije, nego i što se tiče poslovanja.

Saradnje na koje ste ponosni ( ako postoji nešto u tom kontekstu )

Već smo sarađivali sa nekoliko malih lokalnih biznisa, i uvijek nam je drago pružiti podršku kako kupovinom domaćih brendova, tako i profesionalnim fotografijama koje mogu koristiti u promotivne svrhe. Ipak, trenutno dogovaramo jednu saradnju kojoj se baš radujemo i koja će biti baš posebna, ali ne smijemo još ništa otkriti.

Šta biste poručili mladim fotografima koji se tek upuštaju u bavljenje fotografijom?

Ne odustati i svakodnevno se educirati! To nije poruka vezana samo za fotografiju nego za sve u životu. Ako zaista nešto volite ne smijete odustati. Uvijek će biti boljih i lošijih perioda, uvijek će biti uspona I padova, možda neke ideje jednostavno neće proći onako kako ste zamislili, ali treba se prilagoditi i uvijek nastaviti dalje.

Osnovne kontakt informacije:

www.duophotography.ba

tel: 387 61 249 142

email: info@duophotography.ba

FB: www.facebook.com/duophotography.ba/

IG: www.instagram.com/duophotography_emil/

IG: www.instagram.com/duophotography_naida/

This slideshow requires JavaScript.

Komentari

Share.