fbpx

Duda-varalica

0

Tema o dudi varalici nepresušni je izvor rasprava. No sami roditelji najbolje mogu vidjeti koliko je ona njihovom djetetu uistinu potrebna. Najviše što možemo je izvagati dobre i loše strane korištenja dude varalice i vjerovati da će je dijete odbaciti što ranije i pronaći povoljniji način da se utješi.

Voljeli ih ili mrzili, dudama varalicama mame se koriste već stoljećima. A kako im i samo ime glasi, one “varaju” djecu, to jest tješe kada su uznemirena ili, pak, uplašena. I dok neke mame ne mogu zamisliti niti dan da svojemu djetetu ne daju dudu, druge su strogo protiv takve vrste tješilice kao i neki stručnjaci te zdravstveni djelatnici. Rasprava za i protiv dude varalice neprestano se vodi, a roditeljima se i danas često daju oprečna mišljenja o dudi.

Kao novopečeni roditelj zacijelo vam je jako bitno utješiti dijete. Zato ćete dudu smatrati “stvarčicom” od velike pomoći. Neke se bebe mogu utješiti nošenjem, maženjem i dojenjem, a druge se jednostavno ne mogu zasititi sisanja i cuclanja, pa čak i kada nisu gladne. Normalno je da ćete, ako je nakon hranjenja, maženja, podrigivanja i igranja vaša beba još uznemirena, poželjeti joj dati dudu kako biste vidjeli hoće li biti zadovoljna.

Nedostaci dude varaliceDuda može povećati rizik infekcije uha kod beba i djece. Također, ako dojite dijete, vjerojatno želite što dulje odgoditi davanje dude. Razlog je tomu što su cuclanje dude i sisanje dvije različite radnje pa bi dijete, ako mu ponudite dudu, a još nije svladalo dojenje, moglo iskusiti zbrku bradavica. A to može onemogućiti uspješno dojenje.

Kako duda često djeci prijeđe u naviku, mnogi roditelji ne žele djecu uopće upoznati s dudom kako poslije ne bi imali problema s odvikavanjem. Protivnici dude tvrde kako ona djetetu uopće nije potrebna, ni kao utjeha ni kao pomoć za lakše uspavljivanje. Smatraju da tu naviku, zapravo, nameću odrasli stavljajući dudu djetetu čim je uznemireno ili plače. No, neki mališani dudu odbijaju, izbacujući je iz usta, a neki daju jasno do znanja da im je potrebna cuclajući šakicu, usnu, igračke ili robicu. Pedijatri danas ne zabranjuju uporabu dude, ali se, ipak, ograđuju kada se postavlja pitanje “za ili protiv” dude. Vodič za uporabu dudeAko ste, ipak, odlučili dati djetetu dudu, pripazite na sljedeće:

•    Nikada ne upotrebljavajte dudu kako biste utažili djetetovu glad ili kao zamjenu za vašu pažnju. Ponudite dudu između obroka kada znate da nije gladno. Uvijek, prije nego što ponudite dudu, pokušajte doznati je li možda vaše dijete gladno, umorno ili mu je dosadno.

•    Nikada ne vežite dudu djetetu oko vrata ili za krevetić jer postoji opasnost da se ne uguši vrpcom.

 •    Prije prve uporabe uvijek dudu sterilizirajte tako da je prokuhate u kipućoj vodi pet minuta. Pripazite da je potpuno ohlađena prije nego što je date djetetu. Održavajte je čistom ispirući je vrućom vodom.

•    Vodite računa o tome da duda nema pukotine. Katkad roditelji daju djetetu dudu nakon što su mu dali lijek (antibiotike, vitamine), no neki od tih lijekova mogu oštetiti materijal dude.

•    Mijenjajte dudu svaka dva mjeseca.

•    Nikada ne umačite dudu u šećer ili med jer može štetiti djetetovim zubićima.

•    Ne dopustite da vaše starije dijete puže ili hoda cijeli dan s dudom u ustima jer to može štetiti razvoju govora te uzrokovati probleme sa zubima.

•    Ne dopustite da beba ili dijete žvače dudu kako ne bi puknula.

•    Neke studije pokazuju da dude varalice smanjuju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti. No, to ne znači da dudu treba nametati djeci koja je odbijaju ili, nakon što su zaspala, pokušati je staviti im u usta. Kada djetetu ne dati dudu?Beba koja ima problema s dobivanjem na težini ne bi se smjela koristiti dudom varalicom. Dijete bi tada trebalo dojiti na zahtjev i ne zbunjivati ga dudom. Također, ako vam dijete ima česte upale uha, pokušajte izbjegavati dude.Ako ne želite da vam se, nakon što rodite, dijete u bolnici koristi dudom, upozorite na to liječničko osoblje. Posebice ako namjeravate uspješno dojiti.Spas za majkuU neke djece nagon za sisanjem tako je velik da nekim mamama ne preostaje ništa drugo nego pokušati smiriti dijete dudom. Tada se taj predmet čini kao spasonosno rješenje. Naravno, za majku. Jer koncentrisanje na dudanje smiruje dijete u vrijeme budnosti, ublažava moguću napetost ili nelagodu. Mnoga djeca i u snu žele imati dudu u ustima, a kad im ispadne, odmah osjete nemir i počnu plakati.

Komentari

Share.