fbpx

Drugorođena djeca su obično nestašnija od svog starijeg brata ili sestre

0

Prema studiji objavljenoj u Journal of Labor Economics drugorođena djeca imala su veću vjerovatnoću da budu nestašnija u odnosu na svog starijeg brata ili sestru, prenosi Evoke.

I dok je prvo dijete stereotipno inteligentnije, nauka kaže da će drugorođeno dijete najvjerojatnije razviti neke nepoželjne osobine među kojima se ističe nestašnost.

Naučnici su prikupili podatke hiljadu braće i sestara u Danskoj i SAD-u kako bi otkrili da su drugorođena djeca, posebno dječaci, 20-40 posto manje disciplinirana u školi te da imaju veći potencijal da razviju društveno devijantno ponašanje u odrasloj dobi.

“Sa sigurnošću mogu istaći da su nalazi izvanredni, jer drugorođena djeca u usporedbi s njihovim starijim bratom ili sestrom imaju mnogo veću vjerojatnoću da će završiti u zatvoru, mnogo je vjerovatnije da će biti kažnjavana u školi te postati delikventi”, rekao je John Doyle, vodeći istraživač.

No, on je dodao da njihovi potezi mogu biti direktan proizvod ponašanja njihovog starijeg brata ili sestre, jer se mlađi nerijetko ugledaju na starije i pokušavaju imitirati njihove postupke.

Prvorođena djeca pronalaze svoje uzore u odraslim, dok kasnije rođena djeca imaju uzora u svom bratu ili sestri”, istakao je Doyle.

Studija je također ukazala na to kako se prvorođenoj djeci uglavnom posvećuje više pažnje u odnosu na onu koja su kasnije rođena.

klix.ba

Komentari

Share.