fbpx

Dojenje ili formula – vječna dilema

0

Majčino mlijeko sadrži besprijekorno izbalansiran omjer svih hranjivih materija potrebnih bebi, kao i antitijela koja štite imunološki sistem novorođenčeta. Ali, u nekim slučajevima blagodeti majčinog mlijeka beba ne može osjetiti zato što je dojenje onemogućeno ili nije praktično.

Majke koje svoju djecu iz objektivnih razloga hrane formulom zbog toga ne trebaju osjećati krivicu, smatra dr. Jay Hoecker, pedijatar s klinike „Mayo”. Dr. Hoecker odgovara na važna pitanja o dojenju i hranjenju mliječnom formulom.

Koliko dugo majka treba dojiti bebu?

Dojenje u prva četiri mjeseca bebinog života podiže nerazvijeni imunološki sistem. Ali, najbolje je dojiti barem dok beba ne napuni godinu. Prema istraživanjima, većina majki prestaje dojiti svoju djecu između devetog i 15. mjeseca.

Šta može pomoći u održavaju uspješnog dojenja?

Da bi uspješno dojila, majka, prvo, mora voditi računa o sebi. To znači da se mora zdravo hraniti, piti mnogo tekućine i odmarati se što je moguće više. Da biste podigli svoje samopouzdanje, informirajte se tokom trudnoće o dojenju, načinima dojenja i održavanju optimalne količine mlijeka.

Potražite pomoć roditelja, familije i prijatelja kada sve ne ide onako kako bi trebalo. Prijateljice koje su uspješno dojile svoju djecu pravi su izvor korisnih informacija.

Također, nemojte se libiti da zatražite pomoć stručnjaka za dojenje u porodilištu ili savjetovalištu za novorođenčad. Može vam pomoći i vaš pedijatar.

Je li rizično ne dojiti?

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu, ali rizik je relativan pojam. Iako je vaše mlijeko za bebu dragocjenu, u slučaju kada ne možete uspostaviti laktaciju može se dogoditi da beba ne dobiva dovoljnu količinu hrane.

U tom slučaju uporno insistiranje na isključivom dojenju može biti rizično za bebu koja u nedostatku hrane neće dobro napredovati.

Mogu li mliječne formule biti štetne za bebu?

Mliječne formule ne sadrže antitijela kojih ima u majčinom mlijeku. Ali, ako ih pripremite tačno onako kako preporučuje proizvođač, formula ne može biti štetna za bebu.

Može li majka kombinirati dojenje i formulu?

Mnoge majke uspješno kombiniraju dojenje i dohranjivanje formulom. Ako isključivo dojenje nije moguće, morate voditi računa o potrebama bebe. Zato ćete morati pristati na ispravan kompromis između dojenja i formule prema rasporedu po kojem je dijete do tada jelo.

Kako će se majka koja se odluči za hranjenje bebe formulom osloboditi osjećaja krivice i grižnje savjesti?

Krivnji i grižnji savjesti nema mjesta, jer se trebate fokusirati za zdravlje i dobrobit vlastitog djeteta. Brinite o svom djetetu i pobrinite se da je uvijek sito. Ipak, ako se ne možete osloboditi grižnje savjesti zbog toga što ne dojite, porazgovarajte s pedijatrom ili nekom drugom stručnom osobom.

Izvor: bebe.avaz.ba

Komentari

Share.