fbpx

Dojenčad osjećaju ritam: Shvatanje muzike počinje od pjevanja uspavanki

0
Uspavanke se pjevaju djeci od pamtivjeka, na svim jezicima, u svim kulturama i zemljama. Kanađani su istražili kakva je povezanost bebi s majkama dok im se pjevaju uspavanke.

“Znamo da uspavanke imaju poseban efekat na bebe. Ali, željeli smo saznati kako one zaista utječu na njih”, kazala je psihologinja Laura Cireli.

Tokom istraživanja 30 majki pjevale su svojim bebama poznatu uspavanku “Blistaj, blistaj zvijezdo mala” (Twinkle, Twinkle, Little Star) u dva različita raspoloženja, veselo i umirujuće.

Dok su majke pjevale uspavanku, istraživači su pratili reakcije i uzbuđenje beba putem uređaja postavljenih na njihovu kožu koji rade poput poligrafa. Ovi uređaji mjere aktivnost znojne žlijezde.

Cireli pojašnjava kako je znoj pokazatelj ponašanja jer u slučajevima kada smo uzbuđeni pojačano je djelovanja znojne žlijezde, a smanjuje se kada smo smireni.

Tako su tokom tihih verzija uspavanke mame pjevale sporije i nježnije, a bebe su bile sve smirenije, što je utjecalo na smanjenje lučenja znojnih žlijezda kod dojenčadi. U ovim slučajevima zabilježeno je sinhronizirano djelovanje uspavanke na majke i bebe.

Brže i veselije verzije pjesme pojačavale su uzbuđenje kod beba kod kojih je zabilježeno jače lučenje hormona sreće.

Psiholozi koji su bili dio istraživačkog tima stoga savjetuju kako je rano izlaganje beba muzici veoma poželjno radi stjecanja osjećaja za ritam.

“Muzika je alat koji možemo koristiti za zbližavanje s ljudima, a njeno shvatanje počinje već u prvim danima života”, istakla je Cireli.

Ona preporučuje da se bebama svakodnevno pjevaju uspavanke, bilo da ih želimo razveseliti ili umiriti.

Izvor: www.klix.ba

Komentari

Share.