fbpx

Dobre i loše strane epiduralne anestezije

0

Epiduralna anestezija spada među najbolje i najuspješnije metode, koje olakšavaju bol pri porodu. Izvodi je anesteziolog, a obavlja se u većim porodilištima.

Postupak se izvodi tako da anesteziolog zabode tanku cjevčicu u vanjsku ovojnicu leđne moždine, koja je prepletena živcima koji prenose osjećaj boli iz maternice.

Kroz cjevčicu se ubrizga lokalni anestetik za ublažavanje boli u prvom i drugom stadiju poroda.

Izvođenje zahvata

Epiduralna anestezija najčešće se izvodi kad je ušće maternice otvoreno najmanje pet centimetara. U slučaju da se izvodi pravilno, trudovi se ne usporavaju. Ako se izvede prerano, može uzrokovati produženi porod.

Negativni učinci

Loša strana epiduralne anestezije jeste da zahtijeva vrlo obučeno i stručno osoblje, skuplja je i rjeđe se provodi od ostalih. Najlošija strana te metode je što velika doza anestetika može smanjiti potrebu za stiskanjem između trudova, što povećava mogućnost da porod treba završiti kliještima.

Tokom epiduralne anestezije preporučljiv je elektronski nadzor nad otkucajima srca ploda, jer ta metoda ponekad može uzrokovati kratkotrajno usporavanje djetetovih srčanih otkucaja između trudova, porodilji i djetetu se može spustiti krvni pritisak, a moguća su i neka neurološka oboljenja.

Kome je primjerena

Porodilje bi trebale na kursu za trudnice biti informirane o svim mogućnostima olakšavanja bolova tokom poroda i o mogućnostima koje pruža epiduralna anestezija.

Porodilje koje namjeravaju izabrati tu metodu morale bi najmanje 14 dana prije poroda obavezno porazgovarati s anesteziologom, koji će tu metodu detaljno predstaviti, i u odnosu na njihovo stanje, želje, očekivanja i moguće bolesti ljekar će je preporučiti ili pacijenticu odgovoriti od toga.

Izvor: bebe.avaz.ba

Komentari

Share.