fbpx

DOBILI STE PRINOVU, A RODITELJI VAM SE MIJEŠAJU U BEBIN ODGOJ: VRIJEME JE DA POSTAVITE GRANICE

0

Ne postoji idealan roditelj, jer je pojam savršenstva samo prividan. Baš kao i vaši roditelji, dozvoljeno vam je da pogriješite.

Ukoliko očekujete prinovu, najvjerovatnije se konsultujete sa svojim roditeljima o tome šta će se dogoditi kada beba dođe na svijet, ni ne sluteći da će to prouzrokovati znatne promjene u ulogama koje pripadaju svakom članu porodice. Odjednom, djeca postaju roditelji, a roditelji bake i dede.

Nije neuobičajeno da ova novonastala situacija stvori tenziju u porodici. Vaši odnosi djeteta i roditelja su se razvijali godinama i decenijama, pa su vaši mama i tata navikli da donose roditeljske odluke, a sada i vi sami stupate u tu ulogu. Ove promjene preokrenuće smisao identiteta unutar porodice, jer sada je dijete vaša beba, a vi ste roditelji.

Riječ je o velikoj promjeni i potrebno je vremena da svako spozna svoju svrhu i mjesto u okviru porodičnih odnosa. Prirodno je da su pojedini članovi porodice, takoreći, dezorijentisani, što dovodi do nesuglasica, pa čak i svađe, piše Telegraf.rs. Dolazak novog naraštaja je svima nepoznata teritorija i tek učite kako da se ophodite jedni prema drugima.

 

Ono što često jako teško pada novopečenim roditeljima jeste da svojim mamama i tatama odrede šta je dozvoljeno, a šta ne. Uprkos neugodnosti koju ovi razgovori mogu da izazovu, oni su, ipak, dio procesa sazrijevanja tokom roditeljstva, piše mindbodygreen.

Vi, kao roditelji, imate izbor da li ćete da prihvatite mišljenje, savjete i smjernice novopečenih baba i deda, ili ne. Takođe je vaše pravo da ih zamolite da se uzdrže od dijeljenja svog mišljenja ili suda o stvarima za koje smatrate da se tiču isključivo bebinih roditelja, to jest, vas.

Ne postoji idealan roditelj, jer je pojam savršenstva samo prividan. Imate svako pravo da se potrudite najbolje što možete da odgajate svoje dijete u skladu sa sopstvenim nahođenjem.

Baš kao i vaši roditelji, dozvoljeno vam je da pogriješite, kao što svaki roditelj griješi. Važno je da upamtite da niste dužni da zadovoljite očekivanja drugih, što se odnosi i na bake i dede. Kada donosite odluke koje se tiču vašeg djeteta, morate i sami da vjerujete u njih.

Četiri prijedloga kako da sa roditeljima na obje strane izgradite povjerenje i premostite razmirice:

1. Saslušajte njihove brige

2. Pronađite dobronamernost u njihovim savjetima

3. Ponovite naglas njihovu zabrinutost i preispitajte je zajedno

4. Usredsredite se na ono što vas povezuje, a to je dobrobit novorođenčeta

hayat.ba

Komentari

Share.