fbpx

Djecu treba u najranijoj dobi podučavati stvarnim terminima za intimne dijelove tijela

0

Ono što roditelji prvo treba da shvate jeste da ne postoje ozbiljni razgovori koji treba voditi sa svojim djetetom. Međutim, jedna veoma bitna lekcija koju treba da naučite svoje dijete jeste o važnosti njegovog tijela i tjelesne autonomije.
“Razgovori o tjelesnoj svijesti trebaju se obaviti u najranijoj životnoj dobi kako bi poduprli njihovo zdravlje i sigurnost”, rekla je seksologinja Melissa Carnagey.

Site HuffPost razgovarao je sa seksologinjom Melissom Carnagey i pedagogom seksa Lydijom M. Bowers o najboljim načinima kako da dijete upoznate o njihovim intimnim dijelovima tijela. Oni su dali stručne smjernice i savjete koje roditelji trebaju imati na umu.

Koristite odgovarajuće termine

Kada izbjegavamo izgovaranje pojedinih riječi djeci usađujemo osjećaj stida, nečega što treba izbjegavati ili skrivati.

“Dijelovi tijela su dijelovi tijela. Termini poput penis, testisi, vulva i vagina nisu loše riječi. Roditelji bi se najnormalnije trebali služiti ovim terminima”, rekla je Bowers.

Ona savjetuje da bez oklijevanja treba koristiti prave termine, kao što dijete učite ostale dijelove tijela poput nogu, ruku, nosa i usana. Razlog zbog kojeg bi djeca trebalo da koriste prave termine je da jasno komuniciraju sa svojim tijelom. To je važno u kontekstu kazivanja ljekaru gdje ga nešto boli ili svrbi.

Korištenje tačnih izraza također ih bolje priprema da s povjerenjem razgovaraju o promjenama koje mogu doživjeti na svom tijelu dok rastu.

Izbjegavajte eufemizme

Iako je ponekad primamljivo koristiti eufemizme kada razgovarate s malom djecom, kada govorite o njihovim intimnim dijelovima tijela to može dovesti do problema.

Djeca bi trebalo da budu u stanju identificirati dijelove tijela kao intimne i ispravno ih imenovati tako da vam mogu reći ako ih je neko neprimjereno dodirnuo.

Promicanje tjelesne autonomije

Morate naučiti svoje dijete da drugi poštuju njihovo tijelo, ali isto tako da i oni poštuju tuđa. Roditelji također treba da poštuju želje djeteta kada se ne želi grliti. Prije nego li zagrlite dijete pitajte ga možete li to učiniti. Uvijek im svojim primjerom pokažite da je njihovo tijelo vrijedno poštovanja.

Koristite knjige i videozapise

Mnoge dječije knjige promiču teme tjelesne autonomije i sigurnosti. Zbog toga birajte knjige koje govore o tjelesnoj sigurnosti, pristanku, ravnopravnosti spolova, poštovanju odnosa te socijalnoj i emocionalnoj inteligenciji.

Web stranica Carnagey's Sex Positive Families sadrži popis od preko 100 knjiga o seksualnom zdravlju za djecu.

Klix.ba

Komentari

Share.