fbpx

Disciplinujte vaše dijete u samo 3 koraka

0

Porazgovarajte sa vašom djecom, i saznajte zašto neke stvari rade.

Ros Grin, revolucionarni psiholog, opisuje u tri koraka odnos koji roditelji treba da imaju sa svojom djecom, i kako izvršiti uticaj, a ne sprovoditi kontrolu nad njima.

Ova tri koraka će vam olakšati život.

Korak 1

Ovaj korak podrazumijeva da roditelji djetetu postavljaju puno pitanja da bi razumjeli zašto ne ispunjavaju očekivanja. Takvo ponašanje je posledica ignorisanja bitnih stvari, rekao je Grin.

Od suštinskog značaja za roditelje je da saznaju šta je u osnovi svakog problema.

Korak 2

Ovo je korak u kom roditelji mogu da objasne zašto treba ići u krevet u određeno vrijeme ili zašto je dobro jesti povrće. I što je još važnije, do ovog dolazi nakon što je dijete već odbilo to da uradi.

Korak 3

Ovo je ujedno i najvažniji korak i predstavlja pronalaženje problema.

Roditelji mogu da predlože rješenja i pozovu dijete da učestvuje u tome. Najvažniji faktor je da je rješenje prihvatljivo sa obje strane, inače neće doći do rješenja.

Ako dijete ne voli ukus određene paste za zube, roditelj može da proba druge arome i nađe one koji su djetetu prijatnije.

Ako dijete ne želi da ide u krevet na vrijeme, roditelj može da sasluša razloge zbog čega se to dešava i da se potrudi da popuni vrijeme pre planiranog odlaska u krevet, nekom aktivnošću koja će dijete izmoriti.

Nakon toga ono će otići na spavanje mnogo lakše, nego kada mu se nije spavalo.

Izvor: Telegraf

Komentari

Share.