Dijareja u trudnoći

0

Slijedi sve što treba da znate i učinite, ukoliko primjetite da previše često posjećujete kupatilo.

Dijareja je medicinski definisana kao abnormalno brzo kretanje fekalija kroz crijeva, koje su pritom vodnjikave. Ali, da li Vam je stvarno potrebna definicija? To je definitivno stanje za koje ćete odmah znati šta je kada se pojavi prvi simptom.

Šta je uzrok?
Dijareja u trudnoćiZa razliku od zatvora, koji može biti posljedica promjene nivoa hormona, dijareju izazivaju faktori koji se ne nalaze u Vašem tijjelu – ali nisu ni nužno štetni. Dijareja može biti rezultat zdravije ishrane koju sada jedete, više tečnosti ili vježbi koje ste počeli da radite. Neke žene su uvidjele da prenatalni vitamini uzrokuju probleme sa stolicom, a nekada promjena farmaceutske kuće (proizvođača) rješava problem.

Postoje stvari koje izazivaju dijareju, a da nemaju veze sa hormonima i promjenama u načinu života. Trovanje hranom, intestinalni paraziti ili obični stomačni virus mogu biti u pozadini. Ukoliko posumnjate da je nešto od navedenog, odmah se obratite ljekaru.

Šta treba da znate?
Dijareja se mnogo rjeđe javlja u trudnoći od zatvora i ne traje toliko dugo. U stvari, dijareja koja traje duže od par dana, ma koliko bila blaga, zahtjeva pažnju ljekara i pregled. Ovo stanje ne predstavlja samo bol u crijevima i stomaku već i brzo dovodi do hidratacije, koja je ogroman rizik od prijevremenog porođaja. Iz tog razloga, ukoliko imate dijareju, shvatite je ozbiljno.

Šta učiniti?
Držite se podalje od hrane koja samo pogoršava problem: suvo voće (šljive smatrajte neprijateljem), masna i začinjena jela, mlijeko- posebno ako ste netolerantni na laktozu.

Ono što možete jesti je sljedeće:
– banane, pirinač, sosevi od jabuke, tost;
– ostala skrobna hrana, kao što je krompir, nezaslađene žitarice, krekeri;
– povrće- kuhana šargarepa, supe na bazi povrća sa knedlama, ali bez mlijeka;
– posno meso;
– jogurt.

Izbjegavajte sokove koji su napravljeni od „prostih“ šećera (sok od jabuke i grožđa, želatin i drugi gusti sokovi), koji mogu zadržati vodu u stomaku i samim tim produžiti stanje dijareje. Sportska pića sa elektrolitima ili voda su mnogo bolji izbor. Kao i uvijek, ali posebno sada, izbjegavajte masnu i prženu hranu. Također, postarajte se da ne pijete lijekove protiv dijareje koji sadrže natrijum ili sodu bikarbonu jer to nije dozvoljeno u trudnoći.

Zapamtite, iako blagi slučajevi nisu ništa oko čega bi trebalo brinuti, teški oblici dijareje – preko tri stolice dnevno – koji sadrže krv ili sluz, ili su potuno vodeni zahtjevaju da se javite ljekaru i obavjestite ga o svom stanju.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.