fbpx

Depresija kod djece

0

Da li djeca mogu da pate od depresije?
Mogu. Mnogi odrasli to ne uviđaju, ali 5% djece i tinejdžera pati od kliničke depresije. Do 1980. depresija nije bila priznata kao dječiji poremećaj, ali danas znamo da je to ozbiljna bolest koja se mora  liječiti.

Moje dijete je tužno. Da li pati od depresije?
Ne mora da znači. Vaše dijete se može naći u situaciji kada počinje da proživljava lošiju stranu života. Neka Vas ne brine što se osjeća tužnim s vrijemena na vrijeme ili je potišten zbog neke određene situacije. Depresija je mnogo više od sporadične promjene raspoloženja. Nju karakteriše osjećaj beznađa, nedostatak energije i entuzijazma koji traje nedjeljama, mjesecima, pa čak i godinama.

Dobra vijest je da ukoliko se otkrije na vrijeme i pravilno liječi postoji manja mogućnost da će dijete patiti od depresije kad poraste.

Koji su simptomi?
Depresija se manifestuje na razne načine kroz ponašanje djeteta. Primjetićete da Vam mališan često plače i da je tužan ili ne uživa dok se igra. Umjesto toga dijete može biti ljuto, neprijatno prema drugima, bijesno i drsko. Također se neretko dešava da se dramatično ponaša.

Ako je dijete depresvno imaće problema u opštenju sa drugom djecom i članovima porodice ili jednostavno neće biti zainteresovano za bilo kakav oblik socijalizacije. U ostale znakove depresije spadaju nedostatak energije, nemogućnost koncentracije, neinteresovanje, nisko samopouzdanje, osjećaj krivice, pesimizam, loši rezultati u školi, osjećaj bespomoćnosti i beznađa, česte žalbe na fizičke bolove – u glavi i stomaku i problemi pri jelu i spavanju.
Ako postoji poremećaj kod djeteta onda može doći do drugih poteškoća jer depresija ide pod ruku sa problemima kao što su anksioznost (nemir, strepnja, zabrinutost), deficit pažnje, poremećaji u ponašanju i ishrani i upotreba droge i drugih opijata.

Teško je reći da li je takvo stanje u stvari redovno stanje u djetinjstvu ili nešto zbog čega bi trebalo da budete zabrinuti. Ali, ako Vaše dijete nekoliko nedjelja ima neke od gore pomenutih simptoma ili oni utiču na njegovu mogućnost da normalno funkcioniše kod kuće, u školi ili u društvu, potražite pomoć. Popričajte sa ljekarom da li je djetetovo ponašanje razlog za brigu. Ako ljekar smatra da je Vaše dijete depresivno, uputiće Vas na dječijeg psihologa ili psihijatra.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.