fbpx

Deformisani udovi se dovode u vezu sa pušenjem u trudnoći

0

Kod žena koje puše u toku trudnoće se povećava rizik rađanja bebe sa deformisanim udovima, poremećajima na licu ili gastrointestinalnim problemima, kažu engleski naučnici.

Do zaključka se došlo na osnovu 172 istraživanja u proteklih 50 godina. To im je omogućilo da uporede 174 000 slučajeva gdje su prisutni urođeni efekti sa 11.7 miliona zdravih beba.

Prema analizama, pušenje u toku trudnoće je povezano sa povećanim rizikom od 26% da će se roditi beba sa deformisanim udovima. Postoji čak i mogućnost da neki od udova nedostaje.

Rizik je također bio uvećan za 28% od bangavog stopala, 27% od gastrointestinalnih defekata, 33% od defekata na lobanji, 25% defekta na očima i 28% od rascjepa usne i/ili nepca.

Naučnici ističu činjenicu da ljudi misle kako postoji jako mali broj trudnica koji puši u trudnoći, ali realnost je drugačija, posebno kod trudnica ispod 20 godina gdje je procenat pušača zabrinjavajuće visok.

Sada kada postoje dokazi, savjeti o ostavljanju pušenja u trudnoći treba da budu jasniji jer postoji opasnost od velikog broja defekata, koje će se odraziti samo na dijete. Pušenje predstavlja ogroman rizik kako za majke tako i za bebe.

Trudnici treba predočiti sve rizike pušenja u trudnoći i pružiti joj podršku i savjete da ostavi cigarete. Žene koje ne mogu da ostave pušenje treba ohrabriti da broj popušenih cigareta svedu na minimum.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.