fbpx

Da li ste iskusili šta je postporođajna depresija?

0

Iako još uvijek stigmatizirana tema, o njoj treba pričati i pričati. Treba potražiti stručnu pomoć,jer nije sramota! Nije sramota da imate problem, da vam se javljaju znaci tjeskobe, ankosiznosti, depresije. To nije sramota i o tome trebamo pričati.

Kroz svoj profil na instagramu @dr.amilafeto doktorica Amila Feto pokušava upravo pisati o ovim za naš narod ‘Tabu’ temama, a opet kao ljekar dati savjet i pružiti stručnu pomoć. I sama je  majka, razumije ove drage ženice kroz šta prolaze i žele da znaju da nisu same. Doktorica Amila nam savjetuje:

Pričajte i sa svojim partnerom, suprugom, nažalost statitiska kaže da i oni mogu patiti od postporođajne depresije, ali najteže breme je na novopečenim majkama koje nastoje na sve načine da pruže najbolju njegu svojoj bebi ali nekad taj put odgajanja može biti otežan, nažalost. Niz emocionalnih promjena  i promjena u ponašanju nas majki se mogu javiti nakon poroda, tako da drage žene, majke ukoliko vam se duži period (2 ili više sedmica) javljaju sljedeći simptomi, vjerovatno patite od postporođajne depresije:

-anksioznost, napadi panike

-umor ili gubitak energije i volje za svakodnevno obavljanje obaveza

-gubitak koncentracije

-stalni osjećaj neodlučnosti

-gubitak libida i želje za seksom

-razdražljivost

-negativne misli

-stalni osjećaj tuge i pretjeran plač

-osjećaj bezvrijednosti

-gubitak ali i porast tjelesne težine

Tačan uzrok postporođajne depresije još uvijek nije poznat. Prema nekim autorima, razlog je nagli pad nivoa hormona u tijelu majke nakon poroda, jer tokom trudnoće ti isti hormoni (estrogen, progesteron) su 10 puta veći od normalnog, a nakon tri dana od poroda nivo tih hormona pada na nivo prije trudnoće. Svakako utiču i iscrpljenost nakon poroda, stres i nedostatak sna, te psihološke promjene koje još više mogu doprinijeti samom nastanku postporođajne depresije. Češće će se javiti kod žena koje su imale u prošlosti problema sa depresijom ili anksioznošću.

Postoje tri vrste postporođajne depresije

Prema jačini simptoma možemo je podjeliti u tri glavne skupine:

  • postporođajnu tugu ili ”baby blues”,
  • postporođajnu depresiju te
  • postporođajnu psihozu.

”Baby blues” se javljaju kod čak 80 % majki, i najblaži je oblik postporođajne depresije. Javlja se u prvoj sedmici nakon poroda i očituje se pojavom tjeskobe, čestim plačem te sa problemima u spavanju. U ovim momentima krucijalna je podrška ostatka porodice koji će pomoći ioko bebe i ostalih kućnih obaveza. Ako simptomi tuge i anksioznosti potraju duže od 2 sedmice kako sam i naglasila, onda je potrebno da se obratite ljekaru za pomoć. Prisutne su promjene ponašanja, plakanje, umor, konstantna anksioznost  te nemogućnost i manjak volje za brigu oko bebe i sebe. U ovim slučajevima se često uključuju antidepresivi kao terapija uz obaveznu pomoć ljekara specijaliste psihijatra. Najteži oblik je postporođajna psihoza koja zahtjeva hitnu medicinsku pomoć jer postoji opasnost od samoubistva ili nanošenje ozbiljnih povreda novorođenom djetetu.

Liječenje

Ono što je pozitivno, je da simptomi mogu da se sami povuku bez ljekarske pomoći unutar tri mjeseca. Ukoliko se ne povuku i zahtjevaju liječenje uključuju se antidepresivi. Bitno je naglasiti da majke koje doje trebaju posebnu pažnju obratiti jer neki od antidepresiva mogu kontaminirati majčino mlijeko i naškoditi bebi. Nemojte bježati od pomoći psihoterapeuta/psihijatra jer mogu dati emocionalnu podršku i ogromnu pomoć prilikom rješavanja vaših problema i osjećanja.

Svaka majka uz stručnu pomoć može i sama sebi pomoći sa nekim od slijedećih stavki:

-posvetite sebi bar sat vremena dnevno,

-izađite vani na kafu sa prijateljicama,

-ne odbijajte pomoć supruga, partnera, majke, i ostalih članova porodice,

-uzimajte raznovrsnu hranu, povrće, voće, dovoljno tečnosti,

-dižite imunitet na prirodan način ili eventualno multivitaminskom suplementacijom,

-izađite prošetajte ili krenite sa laganim aerobnim vježbama,

-ne idite na rigiorozne dijete jer nizak nivo šećera koji se javlja tokom istih može loše uticati na vas,

-spavajte što više.

Postporođajna depresija je dijagnoza i ona se može liječiti. Bitno je da se ne ustručavate i ne bojite obratiti za stručnu ljekarsku pomoć. Jako je važna podrška najbližih i da su svi uključeni u vaše izliječenje.

Drage majke, najbitnije ste svom djetetu ali da bi mogle biti dobar roditelj i da bi mogle biti tu za svoje dijete morate krenuti od sebe i svog zdravlja koje je dragocjeno.

Za portal Gugu.ba napisala Dr. Feto Amila

Komentari

Share.