Da li postoji “loše” majčino mlijeko?

0

Beba je uporno i dugo plakala… Majka je bezuspešno pokušavala da joj pomogne. “Akcija” ponovnog, trećeg po redu podoja (za dva sata)  završila se neuspjehom. Beba neće, pa neće da sisa!

Svi u kući polako su počeli da gube živce kada je svekrva odlučila da uzme stvar u svoje ruke i sve postavi na svoje mjesto. “Ma, njeno mlijeko izgleda ne valja!”, glasila je rečenica koja je našu zabrinutu mamu “bacila” u histerični plač. “Mogla je da mi kaže sve drugo, ali da mi mlijeko ne valja – to nije smjela ni da pomisli a kamoli da izgovori!”, objašnjavala je mlada mama svojim drugaricama. Da li vam je ova situacija poznata? Ako je niste doživjele kod svoje kuće, sigurno ste nešto slično već čule, ako nigde drugde, a ono bar u svom komšiluku.

Ko je u pravu?

Ovaj put, riješili smo da provjerimo ko je u pravu – svekrva, koja je na svijet donela šestoro djece ili učeni ljudi koji možda nemaju nijedno? Evo šta smo otkrili…

Prvo šta želimo da istaknemo jeste to da NEMA LOŠEG MAJČINOG MLEKA. Ono što je svekrva vjerovatno pokušavala da kaže svojoj snaji jeste to da snaja nije imala dovoljno mlijeka odnosno, da ga nije bilo onoliko koliko je bebi trebalo. Da se to tako i saopštila svojoj – bila bi potpuno u pravu.

Kroz kakve promene prolazi majčino mlijeko?

Odmah da objasnimo: Laktacija je proces i sve njegove faze o kojima ćemo pisati treba shvatiti uslovno. Podjela je napravljena zbog različitog odnosa elemenata u sastavu majčinog mlijeka tokom trajanja laktacije.

PRVA FAZA

Prva faza traje prvih 4-5 dana dojenja, druga, prelazna od 6-14 dana, dok treća faza traje od 14. dana dojenja pa nadalje, i tada sve mame imaju tzv. zrelo mlijeko. Naime, prva faza još se naziva i KOLOSTRUM jer on počinje da se luči dvanaest sati poslije porođaja. Njegov sadržaj je gust, bogat vodom, proteinima, šećerom i “žutom farbicom” (zato mlijeko izgleda kao med). Kolostrum je biološki vrijedan zbog prisustva antitijela koja bebi daruju tzv. pasivni imunitet. Zbog toga je izuzetno važno da beba odmah počne da sisa.

DRUGA I TREĆA FAZA

U drugoj fazi počinje da se luči “prelazno” majčino mlijeko koje je bogato bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Tada “žuta farbica” nestaje. Ovo mlijeko je nešto rjeđe od kolostruma, beličasto je a po sastavu se približava tzv. zrelom mlijeku.

Dvije nedjelje poslije porođaja počinje da se luči zrelo mlijeko koje je po svom sastavu biološki najvrednija, najekonomičnija i najoptimalnija hrana za bebu.

U tabeli navodimo šta sve sadrži majčino mlijeko po fazama a pored nje su vrijednosti kravljeg mlijeka radi poređenja.

KOLOSTRUM     PRELAZNO     ZRELO      KRAVLJE

Energija (kcal)             58                   74               71             69

Čvrste materije (g)       12,8                13,6            12,4          12,7

Masti (g)                        2,9                   3,6              3,8            3,7

Laktoza (g)                    5,3                   6,6              7,0            4,8

Proteini (g)                    2,7                   1,6              1,2            3,3

Kazein (g)                     1,2                    0,7              0,4            2,8

*Date vrijednosti odnose se na količinu od 100 ml mlijeka

Analizirajući podatke iz navedene tabele nameće se zaključak da se sastav majčinog mlijeka tokom vremena ne mijenja drastično.

Šta sve menja mlijeko?

Ipak, na njegov sastav utiče niz faktora. Vrijednost varira od obroka do obroka majke, od jedne do druge mame kao i od laktacijskog perioda (kao što smo gore naveli).

Količina mlijeka koju majka “proizvede” nije jednaka u svih 24 sata. Najviše ga ima prilikom  prvog jutarnjeg podoja (zbog rada nadbubrežne žlijezde), a najmanje oko podoja u 16 časova.

Istraživanja su pokazala da dve dojke iste žene ne moraju da daju istu količinu mlijeka. Interesantno je i to da ista majka kod različite djece ima različitu količinu mlijeka. Naravno, majčina okolina utiče na proces laktacije. To znači da će smirena i opuštena majka svakako imati više mlijeka od one koja je pod stresom i od one koja ne spava redovno, ne hrani se kako treba ili ima bilo kakvih problema koji utiču na proces stvaranja mlijeka.

Sve u svemu, drage mame, zaključak je sljedeći: vaše mlijeko nikako ne može da bude loše. Njegova vrijednost je individualna i može da varira pod dejstvom različitih faktora ali to svakako neće utjecati na zdrav i normalan razvoj vaše bebe. Količina koju ste spremne da ponudite svom “alavom” anđelčiću ponekad nije dovoljna za njega, ali to nije razlog da prestanete da ga dojite. Pokušajte da dovedete sebe “u normalu”, prije svega psihički, ali se istovremeno potrudite da se hranite što kvalitetnije. Rezultati ne mogu da izostanu.

Ako vam se ponekad učini da je vaše mlijeko isuviše vodeno, prozirno ili da je plavičasto (neke mame su primjetile i ono zelenkasto, jer su prethodnog dana jele spanać) nemojte se uplašiti. Razlog za to treba potražiti u vrstama i bojama namirnica koju ste unijele u organizam a možda je u pitanju samo smanjena količina kazeina u njemu.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.