Da li nesvjesno sabotirate osjećaj produktivnosti kod djeteta?

0

Treba li djecu učiti kućanske poslove? S koliko godina ih se može zamoliti za pomoć u kući? Što će naučiti ako počnu pomagati rano? Hoće li zamrziti kućanske poslove ako počnu rano pomagati? Što je sa igrom? Da li ih se sputava na taj način ipak su samo djeca?

Odgovor: djeca se žele osjećati korisnima, produktivnima iod pomoći. Ali kako im omogućiti da se tako osjećaju? Rad i sitni zadaci po kući će ih naučiti važne morale, pomoći im dase razviju kako treba, a kada ih još i pohvalite za dobro obavljen posao dobijaju osjećaj postignuća i samopouzdanja.Počinju da se osjećaju kao vrijedni članovi obitelji koji pridonose uređenosti i čistoći doma kojeg svi dijelite.

Kućni zadaci im pomažu da obogate način razmišljanja, poboljšava osjećaje moralnih vrijednosti, povećava njihovusamouvjerenost, te ih čini učinkovitijim planerima i pronalazačima rješenja. Zaposleno dijete je sretno dijete. To je jedan od načina da im se da prednosti u životu.

Rad gradi karakter i daje vam mogućnost da vas dvoje (troje, ili više, ovisno o tome koliko djece imate) imate nešto zapodijeliti (ili zajedničko). Uči ih vrijednost rada i dio jeodrastanja u odgovorne, pouzdane odrasle osobe koji gradidjetetov osjećaj samopoštovanja.
Praktični savjeti:

Počnite rano. Trebali biste već početi sa godinu dana, potičući dijete da vam pomogne staviti svoje igračke u kutiju, po završetku igre. Koristite ohrabrenje i pohvale u izobilju za obavljeni posao.
Koristite zadatke primjerene dobi djeteta.
Ne pretjerujte s poslovima izvan razine njihovih sposobnosti. Počnite sa osobnom higijenom (pranjem ruku, nogu, pranje zubića) i odlaganje igračaka nakon igre, stavljanjem jakne i cipela na dogovoreno mjesto. Zatim nadogradite sa sigurnim i jednostavnim poslovima kao što su postavljanje stola (s onim stvarima koje ne može polomiti!), brisanje prašine, metenje, pranje plastičnog posuđa, itd. Kako dijete raste lagano dodajte zahtjevnije poslove, opet, primjereno dobi djeteta.
Dugotrajan proces.
Možda osjećate da bi bilo lakše i brže u ovom trenutku da napravite te poslove samI, ali mislite dugoročno. Mislite na vaše dijete, na osjećaj da je on/na doprinijela čistoći i urednosti doma. Razmislite o tome kako će se uspješno i lijepo osjećati nakon što je sve lijepo i čisto, a ona / on je pomogao da bude tako.
 Omogućite im da postignu uspjeh u očekivanim kućnim zadacima.
Spustite vješalice za jakne na njegovu/njenu razinu, postavite kutiju za igračke gdje dijete može dosegnuti, ne pokušavajte razvrstavati igračke, nego ih sve spremite u kutiju. Daleko je lakše na taj način pospremiti igračke nego ih se postrojiti na polici. Postavite četkicu i pastu za zube na razini na kojoj dijete može lako do njih, kupiti malu šamlicu da je dijete može koristiti kada treba dosegnuti stvari i sl.

Budite pozitivni!
Budite pozitivni oko kućanskih poslova. Ako gunđate da ih morate raditi i dijete će gunđati i neće biti sretno da ih mora raditi.
Neka bude zabavno!
Učinite kućanske poslove zabavnim. Dajte im zabavna, slatka imena. Plešite dok ih radite, pjevajte, napravite što više igrica uz njih. 

Budite strpljivi.
Podučavanje djece kućanskim poslovima je proces koji se ne ostvaruje u jednom danu. No, također imajte na umu sve dobre stvari koje ih učite u tom procesu, stvari koje će im trajati cijeli život.
Radite uz njih.
Prvi korak je da im objasnite i pokažete kako se radi taj kućanski poslić. Sljedeći korak je da radite na njemu zajedno neko vrijeme, a zatim im dopustite da ga saminaprave pod vašim nadzorom. Na kraju, pustite ih da ga odrade sami, čak i dok niste blizu. Ako dijete voli raditikućanske poslove s vama, trebali biste pokušati i raditi ga zajedno što je duže moguće. Moji blizancrade sve svoje poslove zajedno od prvog dana. Oni više vole da rade kao tim jer im daje osjećaj timskog rada i osjećaju se kao da nisu sami u tome.
Nikada nemojte popravljati njegov završen rad preddjetetom.
Ako iz nekog razloga dijete nije obavilo posaokako trebapokažite mu opet kako ide. Ako još uvijek nenapravi kako trebanapravite ga zajedno s njim/njom. Ako i dalje ne može napraviti posao kako treba, počnite razmišljati o povratku na taj posao kasnije, kada je dijete starije. No, bez obzira na sve, nikada ga ne popravljajte pred njim / njom! To je najgori udarac za djetetovo samopoštovanje.
Nikad mu nemojte reći: “Neka, daj meni, ja ću!”, 
onda napraviti posao umjesto njega/nje. To uči dijete Mama (ili tata) to radi bolje od meneja ne bih ni pokušao.”
Napisati ili samo reći djetetu?
Ovisno o djetetovom načinuučenja i metode obrade informacija, dati ćete usmene (zadjecu koja uče lakše slušajući) instrukcije (ali ih ograničite na maksimalno dvije stvari ili će zaboraviti. Dječje misli su zauzete sanjarenjem i stvaranjem. Ne mogu pratiti i kućanske zadatke), ili pismene (za stariju djecu. ograničitena dva ili tri zadatka, ne višei), a ako su mlađi možetenacrtati zadatke. Osigurajte se da su jasni s jednostavnim uputama. Inzistirajte na dobro završenim poslovima.

Rad u timu.
Ako vole raditi s drugima, dopustite im da rade zajedno. Sve je zabavnije u timu.
Molim, hvala ti! (ili da kažem učtivosti)
Nemojte zaboraviti zamoliti ih da urade određeni posao i zahvaliti im se po završetku, čak i ako je to redoviti svakodnevni posao. Pohvalite ih za dobro obavljen posao. Nikada ih ne možetepreviše pohvaliti!
Znajte kada treba stati.
Prestanite raditi dok im je jošzabavno. Uzmite si savjet iz TV serija i knjiga; uvijek se zaustavite kad je najbolji dio!
Isti stari posao, jadan stari posao.
 Često mjenjajte poslovetako da djetetu ne dosadi.
Imajte razumijevanje za njihove druge obveze kad je dijete već starije.
 Imajte razumijevanje, ako se ona osjeća pod pritiskom u nekim više stresnim vremenima u svom / njegovom životu, kao što su sportske priredbe, recitali, ispite, itd
Uspoređivanje!
Nikada ne uspoređujte jedno dijete sa drugim, pa čak ni sa bratom ili sestrom.
Podijelite!
Podijelite zadatak u manje dijelove ako mu/joj se čini preveliki posao.
Usredotočite se na SAD!
Izbjegavajte korištenje riječi kao što su nikad, uvijek, itd kad tražite od djeteta da radi kućanske poslove ili kad razgovarate o nezavršenimposlovimaNe pomaže!
Najviše od svega, zabavite se i dopustite sebi da budete i blesavi s vremena na vrijeme. Napravite prioritete, uključiteih, stvorite topaoprimamljiv dom za njih.

Komentari

Share.