fbpx

Da li i kako kompjuteri utiču na vid kod djece?

0

U današnje vrijeme, kompjuteri su sastavni i neizbježni dio života naše djece, budući da veliki broj djece predškolske i školske dobi provodi sate i sate na nekom obliku ekrana, bilo mobitela, bilo kompjutera. Neminovno se postavlja pitanje koliko kompjuteri objektivno pomažu djeci pri učenju, da li djeluju štetno za njihove oči i da li postoji neki vid zaštite. Mnoga istraživanja su pokazala da kompjuteri imaju svoje pozitivne strane u smislu edukacije i da pridonose boljoj pripremljenosti djece za školu.

Ne smijemo zaboraviti da postoje i posebno programirane kompjuterske vježbe i video igrice koje služe za liječenje slabovidnosti kod djece, pa čak i kod odraslih. Ipak, upotrebu bilo kakvih ekrana i displeja, kada su u pitanju djeca, treba ograničiti i prilagoditi njihovoj dobi. Prekomjerno korištenje ekrana može kod odraslih i kod djece povećati rizik od pojave tzv.sindroma kompjuterskog vida ili pojave niza simptoma na očima koji se povezuju isključivo za prekomjeran rad na računarima.

Djeci je tim i gore, jer usljed prekomjernog rada na kompjuteru postoji opasnost od nastanka kratkovidnosti.Pretjerano gledanje na blizinu i fokusiranje, može kod djece, uz naravno genetski faktor, podstaći razvoj kratkovidnosti, budući da gledanje ekrana izaziva veći umor očiju nego čitanje teksta iz knjige i novina. Zato je pametno djeci ograničiti vrijeme korištenja na računarima i mobitelima, a pritom poštovati neka osnovna pravila ponašanja pri njihovom korištenju. Kao prvo, potreban je pravilan položaj tijela, što podrazumijeva; dobra rasvjeta, ekran u visini očiju, maksimalno 15˚ispod linije očiju, glava mora biti u ravnini tijela, leđa i vrat ispravljeni, ruke savijene u laktu naslonjene na sto, koljena pod pravim uglom, stopala na podu, te ustajanje sa stolice svakih 20-30 minuta radi istezanja i razgibavanja, odnosno pravilo „20-20-20“ /svakih 20 minuta odmariti oči od ekrana gledanjme u daljinu od 20 stopa ili 6 metara, po 20 sekundi/.

Neki oftamolozi preporučuju nošenje posebnih zaštitih naočala prilikom rada na računaru, a posjeta oftalmologu je potrebna u slučaju ako primijetite da dijete često žmirka i trepće, trlja oči, da se češće javlja crvenilo očiju, da naginje glavu na jednu stranu, da se brzo umara tokom čitanja ili rada na računaru. Jer, mnogi problemi uočeni na vrijeme mogu se uspješnije rješiti.

Pripremila:

Prof.dr.sc.Jasmina Alajbegović-Halimić, Oftalmolog-oftalmopedijatar

Privatna oftalmološka ordinacija “Dr.Halimić”

 

Komentari

Share.