fbpx

Da li je moguće da žena ne zna da je trudna?

0

Sigurno ste čuli za slučajeve žena koje nisu znale da su trudne, gotovo do samog porođaja. Evo kako je to moguće.

Michael Mulvehill posjetila je prijateljicu koja joj je rekla da izgleda umorno. Michael se složila da se ne osjeća dobro, ali je smatrala da je to zbog promjene vremena, i čak se smijala kada je prijateljica pitala da nije možda trudna. Michael je tada imala 35 godina, imala je sindrom policističnih jajnika i dijagnozu steriliteta.

Ipak, Michaelova je zagolicao komentar prijateljice, pa je odlučila da uradi test na trudnoću, koji je bio pozitivan. Ponovila je test, i opet je bio pozitivan. Michael su i ljekari potvrdili da je trudna, i to 32 sedmice, a da to nije znala. Kada je nešto kanije osjetila bolove, Michael se plašila da će pobaciti, ali su joj ljekari rekli da su bolovi koje osjeća ustvari kontrakcije, i rodila je djevojčicu.

Ovo nije jedini slučaj kada žena ne zna da je trudna – pisalo se o ženi koja je bila u 37. sedmici trudnoće i porodila se u avionu, o gospođi koja nije znala za trudnoću sve do sedmog mjeseca, kao i ženi koja je otišla kod ljekara zbog bola u leđima, a završila na stolu, porađajući se. Komentari ljudi na ovakve vijesti su uglavnom: “Kako je moguće da si trudna – čak i po nekoliko mjeseci, a da to ne znaš?”

“To se dešava u jednoj od 500 trudnoća,” kaže dr Christine Sharp i dodaje da postoji nekoliko objašnjenja za takve slučajeve.

Dešava se da ženama test na trudnoću bude negativan, iz nekoliko različitih razloga – urade test previše rano ili ne prate uputstva testa. Događa se da na vešu primijete mrlje krvi, što je uobičajeno u trudnoći, od čega pomisle da je menstruacija. Uostalom, mnoge žene nemaju redovan menstrualni ciklus.

“Mnogi lijekovi takođe mogu da poremete menstruaciju. Kada ove žene nemaju menstruaciju po nekoliko mjeseci, često pomisle da je zbog toga. Fizički, neke žene se ne promjene mnogo tokom trudnoće, a dame koje su inače punije imaju više predispozicija za to,” objašnjava dr Sharp.

Kada je riječ o slučaju Mulvehill, Michael je inače u tome periodu imala višak kilograma, a tokom trudnoće joj je izgledao uobičajeno. Dok se njena beba ritala u stomaku, buduća mama je mislila da je muče gasovi.

Ona nije imala uobičajene simptome trudnoće – vrtoglavicu, mučninu, oticanje nogu, ali psihijatar dr Ruta Nonacs kaže da ima i slučajeva kada žene zbog mentalnih poremećaja ne prepoznaju simptome.

“Na primjer, žena može da ima mentalni poremećaj koji joj ne dozvoljava da interpretira simptome, ali i da jednostavno ignoriše simptome zbog neke vrste seksualne trauma,” objašnjava dr Nonacs.

Ona naglašava da to nije uvijek slučaj, i da se dešava da žene koje su mentalno potpuno zdrave, takođe budu trudne po nekoliko mjeseci, a da to ne znaju. “Najčešće je riječ o ženama koje imaju neregularan ciklus, nemaju uobičajene simptome trudnoće ili imaju dijagnozu steriliteta.”

Izvor: Life Content

Komentari

Share.