fbpx

Da li beba smije da spava sa cuclom u ustima?

0

Za one bebe kojima sisanje predstavlja zadovoljstvo i koje između ostalog stavljaju potrebu za istim iznad nutritivnih potreba, duda može da bude korisna tokom sna.

Kada bebi smijem da dam cuclu?

Ukoliko dojite bebu, sačekajte da bude stara mjesec dana kako biste joj dali cuclu, jer prvo je važno da budete sigurni da ste uspostavili naviku dojenja, ali nikako nemojte da dozvolite da cucla bude zamjena za isto.

Ljuljuškajte je, pjevajte, mazite se sa njom, kako biste je uspavali. Ugasite svjetlo i pustite blagu muziku. Ali prije nego što zaspi, budite sigurni da je sita.

Kada je riječ o korišćenju cucle tokom sna, postoje oni koji su za i oni koji su protiv. Neke studije čak pokazuju kako cuclanje tokom sna može da spriječi sindrom iznenadne smrti (SIDS). Sa druge strane, one bebe koje koriste cuclu poslije šestog mjeseca, sklone su tome da dobiju infekciju uha, gljivičnu infekciju, kao i infekciju crijeva.

Naime, zavisnost od dude može da ima loš uticaj na roditelje. Buđenje tokom noći kako biste smirili rasplakanu bebu i našli joj dudu, je zaista iscrpljujuće.

S druge strane, ukoliko je vaša beba prehlađena i teško diše kroz nos, njoj će biti mnogo teže ukoliko zavisi od cucle.

Kako cucla utiče na razvoj zuba?

Ukoliko odviknete vaše dijete od cucle do pete godine, nećete morati da brinete o tome da će ono imati dugoročne dentalne probleme. Razlog tome je taj što ono u tim godinama ima mliječne zube, dok se trajni, opšte gledano ne pojavljuju prije šeste.

Zato, ne zaboravite da spomenete zubaru vašeg djeteta da ono koristi cuclu kako bi provjerio da li postoje potencijalni problemi.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.