Čudotvorna majoneza

0

Majoneza nije rezervisana samo za vaš sendvič. Vjerovali ili ne, možete je koristiti i za čišćenje. Donosimo vam pet zgodnih i korisnih načina za upotrebu majoneze u domaćinstvu.

Mrlje od tečnosti na drvenoj površini

Nanesite dvije do tri kašike majoneze na mekanu krpu ili papirni ubrus i prekrijte mjesto na stolu gdje su se pojavile ružne mrlje od spuštanja čaša. Lagano prstima utapkajte i pritisnite krpu na površinu stola. Ostavite da djeluje 15 minuta ili duže ako je potrebno. Obrišite višak majoneze i usjajite stol krpom.

Kreativna dječica

Ako imate djecu koja vole da crtaju i boje koristeći voštane bojice, onda vrlo dobro znate da oni ponekad, u žaru stvaranja, zamijene stol ili drugi komad namještaja za papir. Prebrišite tragove voštanih bojica s drvenog namještaja malom količinom sredstva za čišćenje. Zatim utrljajte majonezu na mrlje i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Površinu obrišite vlažnom krpom.

Neka bijelo bude bijelo

Ako su dirke na vašem klaviru požutjele tokom vremena, ne brinite, i ovdje majoneza može pomoći. Nanesite mekanom krpom majonezu u maloj količini na dirke i ostavite da stoji nekoliko minuta. Nakon toga obrišite vlažnom krpom i ispolirajte.

Nepoželjne naljepnice

Ako želite odlijepiti naljepnicu sa staklene površine, kao što je naprimjer ogledalo, jednostavno nanesite tanak sloj mjoneze preko nje i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Ovaj postupak olakšat će vam guljenje neželjene naljepnice.

Sjajni listovi biljaka

Nemojte pretjerivati s ovim trikom kao profesionalni cvjećari ali s vremena na vrijeme utrljajte malo majoneze mekanom papirnom salvetom na zelene listove vaših biljaka i one će zablistati.

Izvor. www.enterijer.ba

Komentari

Share.