fbpx

Cucle: Spas ili loša navika?

0

Voljeli ih ili mrzeli, roditelji u cijelom svijetu vjekovima koriste razna pomagala da bi umirili svoje bebice, a najpopularniji među njima su svakako cucle. Saznajte koje su dobre i loše strane dude…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Kao što svi znate bebe umiruje refleks sisanja koji im je dat odmah po rođenju i zato se bebama obično daju cucle, ne bi li se umirile kada su budne, a nije vrijeme za hranjenje. Kada beba malo poraste ona obično pronalazi neke svoje načine za utjehu, a među njima se redovno nađe palac ili opet cucla.

Nekim roditeljima duda je spas i jednostavno ne mogu pregurati dan bez njene pomoći dok postoje roditelji koji se žestoko odupiru upotrebi ovog pomagala. Mi smo sigurni da svi mogu imati mišljenje koje se lako mijenja kad beba plače, a ništa što radite ne pomaže da je umiri. U svakom slučaju izbor je vaš, a mi smo tu da vam otkrijemo loše i dobre strane.

Kakve vrste duda su najbolje?

Prije nego pronađete cuclu koja vašoj bebi najviše odgovara može proći određeno vrijeme i vjerovatno ćete baciti nekoliko različitih vrsta. Većina njih je napravljena od silikonskog ili gumenog dijela za cuclanje i plastične ili silikonske zaštite koja ide oko usta i koja sprječava dijete da ne proguta onaj dio za cuclanje. Postoje i modeli koji su napravljeni iz jednog komada tako da nema nikakvih sastava ni pukotina u koje se mogu uvući bakterije.

Cucle od lateksa ili gume su mekše i fleksibilnije od silikonskih, ali su i kratkotrajnije dok su silikonske cucle lakše za održavanje i trajaće nešto duže. Postoje i ortodonske dude koje su spljoštene za razliku od tradicionalnih u obliku trešnje, a oblikovane su tako da ih beba sisa na isti način kao što sisa bradavicu dok jede. Isto tako takve dude imaju manji uticaj na rast zuba i zato su možda nešto bolji izbor.

Kada je pravo vrijeme za cuclu?

Neke osnovne preporuke ljekara kažu da ukoliko dojite treba da pričekate da beba napuni mjesec dana da joj ponudite dudu po prvi put. To je zato da imate dovoljno vremena da se produkcija mlijeka uspostavi. Nakon toga sve je na vama i zavisi samo od vas kada ćete i da li ćete uopšte bebi ponuditi cuclu. Većina roditelja je koristi tokom prvih šest mjeseci života jer su čuli da ona smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta, ali naučni dokazi koji tome govore u prilog još uvijek ne postoje.
Međutim stručnjaci tvrde da je najbolje vrijeme da bebu počnete odvikavati od cucle izmađu šest i 12 mjeseci jer postoje određene loše strane toga da dijete cucla dudu duže od toga.

Može li duda uticati na dojenje?

Kod nekih beba može uticati, ali to je zaista rijetka pojava, ali upravo iz tog razloga se za svaki slučaj preporučuje da bebi ne nudite dudu pre nego u potpunosti uspostavite dojenje, što znači ne prije mjesec dana starosti. Ako beba jako rano počne koristiti dudu postoji mogućnost da je jednostavno neće znati da se poveže sa dojkom nakon toga. Isto tako tako prerano davanje dude može uticati na vrijeme koje će beba provesti sisajući. Tokom prvih dana nakon porođaja količina mlijjeka se povećava prema potrebama beba, što više beba jede to se više mlijeka u dojkama stvara, a duda može uticati na taj proces.

Korištenje dude se ranije povezivalo i sa odvikavanjem od dojenja i vjerovalo se da djeca koja koriste dudu, kraće sisaju, ali neka novija istraživanja pobijaju tu tezu i kažu da duda ne može uticati na dojenje.

Prednosti korištenja cucle

* Cucla može utješiti bebu i pomoći joj da sama zaspi.
* Sam čin sisanja može ublažiti bolove. Na primjer može pomoći da beba lakše podnse primanje vakcine.
* Cucla pomaže prijvremeno rođenim bebama. Ako im se cucla da prije dojenja prije će se prilagoditi na hranjenje iz flašice, a biće i mirnija nakon podoja.
* Dokazano je da prijvremeno rođene bebe koje su koristile dudu kraće ostaju u bolnici.
* Alternativa cuclama je da izdojite mlijeko i ponudite bebi dojku da sisa samo da bi se umirila.

Nedostaci korištenja cucle

* Dugorajno korištenje cucle povećava rizik od ponovljenih infekcija srednjeg uha.
* Sisanje može preusmjeriti bakterije iz bebinig usta do uskih cjevčica između uha i grla.
* Ako beba previše koristi cuclu to može uticati i na strukturu bebinih usta, a to znači da šlajme ne otiče dovoljno dobro kroz Eustahijevu tubu.
* Što beba više cucla cuclu to su veće šanse da će cucla uticati na rast zubića, odnosno na zagriz.
* Dugotrajno korištenje cucle utiče i na govor i zvukove koje beba proizvodi.

Važni savjeti

* Ako odlučite da ponudite vašoj bebi cuclu trebalo bi da znate nekoliko veoma važnih savjeta.
* Koristite ortodonsku spljoštenu cuclu.
* Održavajte cuclu čistom i sterilišite je kad god je moguće.
* Redovno provjeravajte cucle, da li je sve na svom mestu i da li je dijete slučajno počelo gristi.
* Nikada ne umačite cuclu u šećer ili med.
* Nemojte davati bebi cuclu prije nego što je zaista potrebna.
* Pokušajte odvići bebu od cucle prije nego što napuni godinu dana jer će kasnije biti samo teže.

www.mamaibeba.com

Komentari

Share.