Čokoladne energetske pločice

0

Energetske pločice su dodatak prehrani jer sadrže visoko hranjive sastojke. Namjenjene su onima kojima treba brza dopuna energije, a nemaju vremena za obrok. Praktične su, lako ih je spakovati za ponijeti i usput ‘s nogu’ pojesti. Međutim, nisu baš jeftine a mogu sadržavati puno šećera i drugih nezdravih sastojaka. Pa probajte ih sami napraviti. Vrlo je jednostavno, uglavnom se sastojci ubace u multipraktik ili izblendaju. Za čas se naprave, ne zahtjevaju termičku obradu i najvažnije, zdrave su. Možete napraviti veću količinu i zamrznuti dio dok vam ne zatreba.

Praviti energetske pločice je krativan posao, jer mogućnosti sastojaka i okusa su neograničene. Isprobajte ovaj recept za čokoladne pločice, ove su se svima svidjele. Po želji dodajte nešto sa spiska dodataka. Baza su orašidi te hurme koje zaslađuju i sve povezuju. Ostalo dodajte po želji i ukusu.

Sastojci

SUHI
300 g badema
200 g indijskih oraščića
+
40 g kakaa u prahu
1 kašika cejlonskog cimeta u prahu
veći prstohvat sitne himalajske soli
MOKRI
40 svježih iranskih hurmi
100 g grožđica
50 ml javorovog sirupa
50 ml kokosovog ulja 
50 ml putera od indijskih oraha
DODACI PO ŽELJI
60 g ribanog suhog kokosa 
šaka suhih marelica
ili suhih smokvi
šaka sušenih goji bobica
ili suhih brusnica
malo ribane korice limuna
ili ribane korice naranče
1-2 kašike baobaba
ili mace u prahu
ili proteinskog praha konoplje

 

Koraci

 

  1. Stavite orašasto voće u multipraktik i usitnite. Možete koristiti sirove ili orašide tostirane u pećnici 8-12 minuta na 180 C.
  2. Dodajte kakao i cimet, pa kratko izmiksajte. U ovom koraku možete dodati kašiku ili dvije nekog superfood praha po izboru.
  3. Sada ubacite odkoštene hurme i ostale ‘mokre’ sastojke. Obradite u multipraktiku koliko je potrebno da se hurme usitne i sve izmiješa. Po potrebi zaustavite rad aparata i preusmjerite smjesu sa zidova posude na oštrice.
  4. Pripremite papir za pečenje u pleh dimenzija 20×35 ili manji kalup za deblje pločice. Prebacite smjesu u kalup i ravnomjerno je rasporedite. Čistim prstima ili ravnim dnom čaše snažno utisnite smjesu da bude kompaktna.Prijedlog sa slike: 30 g kokosa pospite po dnu prije prebacivanja smjese, a drugu polovinu raširite i utisnite po vrhu kada izravnate smjesu.
  5. Možete servirati odmah ili staviti u frižider na dva sata da se smjesa stisne. U zamrzivaču će biti dovoljno 20 minuta.
  6. Izvadite kolač iz kalupa i izrežite u željeni oblik. Spakujte kao užinu za ponijeti ili servirajte sa džemom od malina da im dodate i kiseli okus.

    Pločice mogu ostati svježe u frižideru do jednu sedmicu, a u zamrzivaču mjesec dana.

 

Ako niste sigurni kako napraviti, konsultujte se s Majom! 🙂

https://www.facebook.com/makimakaron/

http://makimakaron.com/

Komentari

Share.