fbpx

Ciste na bubrezima – uzroci, simptomi i liječenje

0

Ciste na bubrezima su okrugle vrećice ispunjene tekućinom koje se iz nepoznatog razloga razvijaju u bubregu. One mogu biti povezane s ozbiljnim poremećajima koji mogu utjecati na funkciju bubrega. No, češće, bubrežne ciste se nazivaju jednostavnim cistama bubrega- nekancerogene ciste koje rijetko uzrokuju komplikacije.

Nije jasno što uzrokuje jednostavne ciste na bubrezima. Tipično je da se samo jedna cista pojavljuje na površini bubrega, ali može se dogoditi da više cista zahvati jedan ili oba bubrega.

Jednostavne ciste na bubrezima često se otkrivaju tijekom snimanja sa sumnjom na neko drugo oboljenje. Jednostavne ciste na bubrezima koje ne uzrokuju znakove ili simptome obično ne zahtijevaju liječenje.

Uzroci cisti na bubrezima

Nije jasno što uzrokuje jednostavne bubrežne ciste. Jedna teorija sugerira da se bubrežne ciste razvijaju kada površinski sloj bubrega slabi i čini vrećicu (divertikula). Ona se počinje odvajati i razvija se u cistu.

uljeračića krill oil
Naše kapsule od 500 mg Superba™ulja krila podmiruju dnevnu potrebu za Omega 3 masnim kiselinama jer sadrže 110 mg Omega 3 masnih kiselina

Simptomi cisti na bubrezima

Jednostavne ciste na bubrezima obično ne uzrokuju znakove ili simptome. Ukoliko cista postane dovoljno velika, simptomi mogu uključivati:

  • Tupa bol u leđima ili sa strane
  • Groznica
  • Bol u gornjem dijelu trbuha

Posjetite liječnika ukoliko imate znakove ili simptome bubrežnih cista.

Liječenje cisti na bubrezima

Liječenje možda neće biti potrebno. Ako bubrežna cista ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome i ne utječe na funkciju bubrega, liječenje možda neće biti potrebno. Umjesto toga, liječnik vam može preporučiti da povremeno obavljate pretrage poput ultrazvuka, ali i praćenje ciste s ciljem da se utvrdi da li ona raste. Ukoliko promjene na bubrežnoj cisti uzrokuju znakove i simptome, tada će liječenje biti potrebno. Ponekad cista nestaje sama od sebe.

Tretmani za ciste koje uzrokuju znakove i simptome

Ukoliko kod vas jednostavna cista na bubregu uzrokuje znakove i simptome, vaš vam liječnik može preporučiti liječenje.

Opcije uključuju:

Probijanje i odvodnja ciste, a zatim punjenje alkoholom. Rijetko, kako bi se smanjila cista, liječnik umeće dugu, tanku iglu kroz kožu i kroz zid bubrežne ciste. Tako se tekućina ispušta iz ciste. Liječnik može ispuniti cistu otopinom alkohola kako bi se spriječilo njeno vraćanje. Ciste se obično vraćaju nakon ove vrste postupka, pa je on rezerviran samo za određene situacije.

Velike ili simptomatske ciste mogu zahtijevati operaciju s ciljem njenog uklanjanja. Za pristup cisti. Kirurg čini nekoliko malih rezova na vašoj koži i umeće specijalne medicinske instrumente i malu video kameru. Kirurg tada vodi instrumente do bubrega i koristi ih za ispuštanje tekućine iz cista.

Ovisno o vrsti postupka, tretman za bubrežne ciste može zahtijevati kratak boravak u bolnici.

Aloe Vera gel
Želite dodatne informacije o Aloe Vera gelu? Pošaljite nam poruku klikom na ovu fotografiju

Izvor: http://ekobih.com

Komentari

Share.