Ciste jajnika na rođenju

0

Jedan od prvih vidljivih problema koji može da se desi malom pacijentu ženskog pola jeste nastanak ciste jajnika. Inače, ciste jajnika fetusa se mogu videti tokom ultrazvučnih pregleda u trećem trimestru trudnoće.

Jajnik do puberteta predstavlja abdominalni organ, pa se cista jajnika i opisuje kao cista u abdomenu. Uzrok postojanja cista jajnika na rođenju nije poznat, ali one najverovatnije nastaju kao posljedica prolazne stimulacije jajnika hormonima iz posteljice.

Moguće komplikacije
Većina cista nastaje kod fetusa čije majke imaju određene bolesti tokom trudnoće – prije svega povišen krvni pritisak, dijabetes, povećanu količinu plodove vode… ili ako postoji neslaganje u Rh faktoru roditelja. Ciste jajnika kod novorođenčadi mogu da imaju prečnik od nekoliko milimetara, pa i preko šest centimetara. Zapremina jajnika na rođenju je u prosjeku oko 0,2 mililitra, a zapremina jajnika sa cistom od pet centimetara je oko 40 mililitara, odnosno dvjesta puta veća. Kada su ciste veće, moguć je nastanak komplikacija: prije svega, krvarenje unutar ciste jajnika, ruptura (prsnuće) kapsule ciste i intraabdominalno krvavljenje, opstrukcija gastrointestinalnog ili urinarnog trakta, ili uvrnuće jajnika. Usljed veličine cista, moguć je i nastanak otežanog disanja na rođenju.

Spontani nestanak manjih cista poslije rođenja
Spontani nestanak manjih cista nastaje poslije rođenja, kada se fetus «izvuče» iz majčinog hormonalnog miljea. Kod fetusa sa cistom koja je veća od šest centimetara, savetuje se planiranje carskog reza. Ako cista opstaje, ili se uveća poslije rođenja, može da ugrozi vitalnost jajnika i da zahtjeva operativno liječenje.

Očuvanje tkiva jajnika
Očuvanje tkiva jajnika je otežano zbog male zapremine očuvanog tkiva jajnika, ali je osnovno pravilo u operativnom liječenju u ovom uzrastu. Metoda izbora jeste aspiracija cista većih od četiri centimetra – pod kontrolom ultrazvuka, smanjuje rizik od nastanka komplikacija. Ako cista opstaje u periodu dužem od četiri mjeseca, indikovano je operativno liječenje. Naravno, u slučajevima uvrtanja ciste i jajnika, neophodan je hitan operativni pristup.
Blagovremena dijagnostika, pravilno praćenje pacijenta i liječenje po protokolu – smanjuju rizik od gubitka jajnika. Ginekolozi koji se bave dječjom i adolescentnom ginekologijom, imaju veći uspjeh u očuvanju tkiva jajnika pri operaciji – u odnosu na ostale operatore koji mogu da dođu u kontakt sa malim pacijentima.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs

Komentari

Share.