Čist i udoban madrac

0

Trećinu života provodimo spavajući. Za kvalitetan odmor i okrepljujući san zaslužan je dobar madrac. Da bi vaš madrac trajao što duže potrebno ga je održavati i čistiti.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako jednostavno i lako očistiti madrac.

Periodično okretanje

Nekoliko puta godišnje okrećite madrac. To možete raditi svaka tri mjeseca ili dva puta godišnje, u ljeto i zimu. Na ovaj način madrac će se ravnomjerno trošiti. Poželjno je da okretanje vrše dvije osobe jer je madrac težak i lako bi mogao oštetiti podnice ili povrijediti osobu koja ga okreće.

Neki madraci imaju “ljetnu” i “zimsku” stranu koje imaju funkciju hlađenja odnosno grijanja.

Usisavanje i provjetravanje

Usisavati možete svake dvije ili tri sedmice. Da pojačate učinak pospite madrac sodom bikarbonom i ostavite tako pola sata te nakon toga usisajte. Budite pri tome vrlo nježnji da grubim usisavanjem ne biste oštetili punjenje. Na ovaj način riješit ćete se, u nekoj mjeri, grinja što je posebno važno za osobe koje pate od alergija na prašinu i grinje.

Nakon usisavanja ostavite madrac da se prozrači uz otvoren prozor kako bi upio svjež zrak, a otpustio neželjene mirise.

“Nezgodne” mrlje

Mrlje od urina najčešće se javljaju na dječijim madracima. Tretirajte ih razrijeđenim sirćetom, a nakon toga krpom namočenom u vodu i blagi deterdžent. Pazite da madrac ne skvasite previše. Pustite da se suši na zraku. Osušeno mjesto pospite sodom bikarbonom, ostavite 30 minuta i potom usisajte.

Mrlje od krvi obrišite krpom namočenom u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone.

Olakšajte si posao

Posteljinu mijenjajte redovno, najmanje jednom sedmično. To će spriječiti nakupljanje neugodnih mirisa na madracu.

Koristite zaštitne navlake za madrac. One će mu produžiti životni vijek i sačuvat će ga od nezaustavljive prašine koja se s vremenom taloži. Postoje i posebne navlake koje štite od određenog tipa alergije.

Izvor. enterijer.ba

Komentari

Share.