fbpx

Činjenice o trudnoći koje možda niste znali

0

– Prosječna dob u kojoj žene danas rađaju svoje prvo dijete je između 25 i 29 godina. 1970. godine žene su obično rađale sa 21.

– Bebe rođene u maju uglavnom su teže od beba rođenih u drugim mjesecima. Ova činjenica pripisuje se prazničnim trpezama, od slavskih, novogodišnijh, pa sve do Uskrsa tokom kojih buduće majke konzumiraju kaloričniju hranu nego inače.

– U trudnoći se ženama izoštravaju sva čula, naročito mirisa, tako da nije čudno što ne mogu da podnesu neku namirnicu koju su prije trudnoće obožavale.

– Broj porođaja završenih carskim rezom povećao se za 27% u zadnjih deset godina. To iznosi 40% više nego ranije. Razlog tome vjerovatno leži u činjenici što se u današnje vrijeme zbog karijere žene mnogo kasnije odlučuju na potomstvo nego prije desetak godina.

– Prva trudnoća obično traje sedmicu-dvije duže od naredne.

– Pošto u trudnoći stopala rastu, budućim majkama biće potrebna ne samo odjeća nekoliko brojeva veća, već i obuća.

– Broj blizanačkih trudnoća učetvorostručio se u posljednjih 20 godina.

– U trudnoći se mijenja normalan ritam rasta i opadanje kose: tokom trudnoće kosa više raste, a nakon porođaja, više opada. Normalan ritam obično se vraća šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

– Bebe su aktivne i tokom boravka u maminom stomaku: igraju se pupčanom vrpcom, sisaju prst, plaču i sanjaju. Dokazano je da od četvrtog mjeseca trudnoće mogu da prepoznaju mamin i tatin glas.

Izvor: MAGAZIN “MAMA I BEBA” / MAMAIBEBA.NET

Komentari

Share.