fbpx

Brza hrana povećava rizik od astme kod djece

0

Pojačan unos nezdravih namirnica, odnosno hrane koja nema nutritivne vrijednosti, povećava rizik od pojave astme kod djece, tvrdi profesor Ali Baki sa Univerziteta u Karadenizu.

“U svijetu je porasla potrošnja fast fooda. Čokolada, pomfrit, gazirana pića, čips i ostale grickalice doprinose razvoju astme, jer smo uočili da je kod djece pojava astme više povezana sa ishranom nego kod odraslih“, izjavio je Baki.

Istraživanje Univerziteta Ulm u Njemačkoj, u kojem je učestvovalo 50.000 djece iz 20 zemalja između 8 i 12 godina, takođe je potvrdilo ovu tvrdnju.

Naime, kod djece koja jednom ili više puta nedjeljno jedu hamburger, rizik od astme je veći nego kod djece koja ne jedu hamburgere. Ako dijete jede tri ili više hamburgera nedjeljno, rizik od astme se povećava za čak 40 posto.

Rezultati studije pokazali su i da se astma ređe javlja kod djece koja žive na selu. “Učestalost astme kod djece koja žive na selu je manja nego kod onih koji žive u gradu. To je prvenstveno zbog zdravije ishrane. Djeca na selu ne jedu brzu hranu, niti hranu s aditivima, a i manje su izložena i zagađenom vazduhu“, dodao je Baki.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Share.