Bebe se smiju kako bi nasmijale mame

0

Naučnici su još od Darvina pokušavali da dešifruju osmijehe malih beba. Najnovija saznanja govore u prilog tome da nam, skoro od rođenja, blagi osmijesi novorođenčeta mogu pružiti uvid u njegov socijalni i emocionalni razvoj. Naše reakcije na te očaravajuće izraze lica pomažu da se bebin mozak “programira” na društvene interakcije koje ih čekaju u životu.

Uz pomoć uređaja za praćenje otkucaja srca, skeniranje mozga i hiljadu sati snimljenih interakcija, istraživači su otkrili izuzetnu kognitivnu i emocionalnu osjetljivost kod vrlo male dece. Smiju se da bi nasmijale mame!

Naučnici s Univerziteta u San Dijegu proučavali su obrasce osmijeha kod beba od četvrtog mjeseca i došli do zaključka da, dok mame “tempiraju” svoje osmijehe kako bi produžile vrijeme međusobnog osmjehivanja, bebe se, svjesno ili ne, smiju tačno onoliko dugo koliko je potrebno da nasmiju svoje mame.

“Ako ste se ikad družili s bebama, vjerovatno ste u nekom trenutku posumnjali da imaju nešto na umu kad se smiješe. I bili ste u pravu. One se ne smiju slučajno”, prokomentarisao je Javier Movellan, jedan od autora studije.

Izvor: MAMAIBEBA.COM

Komentari

Share.