fbpx

I bebe mogu da pate od nesanice

0

Nije svim bebama potrebna ista količina sna. Novorođenčad spavaju danju i noću gotovo podjednako dugo. Nekima je potrebno 12 sati sna, a nekima i do 20 sati. Odojče nipošto ne prespava čitavu noć, već obično već nakon jednog sata ponovo otvori oči: upravo toliko kod novorođenih beba traje ciklus spavanja, koji se najvećim dijelom sastoji od lakog sna, tokom koga sanjaju, i samo kratkog perioda dubokog sna.

Kada beba sanja pravi grimase

I odojčad prolaze kroz dvije faze sna. Tokom REM faze dijete diše neravnomjerno, povremeno se smješka i pravi grimase, a ruke i noge mu se trzaju. U periodu dubokog sna i bebe su veoma mirne. Za razliku od starije djece i odraslih, one prolaze kroz jednu dužu REM fazu i kraće periode dubokog sna. Jedan ciklus spavanja kod odojčadi traje svega oko 50 minuta. Zbog toga se bebe u prvih nekoliko nedjelja bude svaki sat – one još nisu naučile da između pojedinih ciklusa ponovo zaspe, kao što to čine odrasli.

Međutim, sa svakom novom nedjeljom života, dijete uči sve više. Ono počinje da opaža smjenjivanje dnevne svjetlosti i noćne tame i primjećuje da se tokom dana u kući odvija život, dok noću vlada mir. Kada napune 15 mjeseci, većina beba je već razvila ritam budnosti i spavanja, tako da noću neprekidno spavaju između šest i osam sati. To je zato što se mozak, koji kontroliše san, kod odojčadi brzo razvija, ali različitim tempom. Sa šest mjeseci, većina njih preko dana “odrema” dva puta i najveći dio sna nadoknadi tokom noći.

Šta ne treba da vas brine

Djeca se često bude zato što im naprosto više ne treba onoliko sna koliko njihovi roditelji smatraju da im je potrebno. Obično je riječ o dječacima i djevojčicama koji preko dana suviše dugo spavaju i zato noću ne mogu da zaspe. Vodite evidenciju bebinog spavanja kako biste utvrdili koliko joj je sna zaista potrebno.

Provjeravaju da li je sve u redu

Bebe se često bude i između dva ciklusa spavanja. Na kraju jednog ciklusa, dijete pada u lagani san sa snovima iz koga se lako budi da bi se uvjerilo da je sve u redu. Ovo ne rade samo bebe već i malo starija djeca. Čak se i petogodišnjaci ponekad redovno bude tokom noći.

Nekoj djeci nedostaje utvrđen dnevni raspored. Mališanima su potrebna pravila i navike, a to se odnosi i na spavanje. Ako svakog dana ide u drugo vrijeme na spavanje, teško će razviti ritam budnosti i spavanja. Rituali pred spavanje, na primjer, čitanje ili pjevanje uspavanki, pomoći će bebi da lakše zaspi.

Razlozi za nesanicu

Ako bebu dojite kad god ogladni, dakle, i tokom noći, ona nema razloga da danju sisa više, pa samim tim noću ne može da se probudi od gladi. Kada napuni šest mjeseci, odojče po pravilu više ne mora da jede noću. Probajte da ga naviknete da sisa samo danju.

Moguće je i da vašoj bebi izbijaju zubići, pa zato ima bolove i lak san. Možda joj je hladno ili pretoplo. Temperaturu tijela ćete najlakše osetiti ako pipnete njen potiljak. Vodite računa o tome da je previše ne razgolitite, ali i da ne pretjerate s utopljavanjem.

Ponekad, kada se probude noću, djeci nedostaje majčina ili očeva blizina. Osjećaju se usamljeno i zato ne mogu da zaspe. Bebama koji roditelji tokom dana često maze i nose, obično je tokom noći potrebno manje bliskosti.

Možda je razlog što ne može da zaspi i taj što je dijete naviklo da zaspi na vašim grudima.

Komentari

Share.