fbpx

Beba potiče društveni život – mame steknu devet prijateljica

0

Majčinstvo ima dobar utjecaj na drušveni život žena jer lakše ostvaruju poznanstva s drugim mamama. Imaju i puno zajedničkih tema – od zdravlja bebe do svekrve.

Od prosječnih 13 dobrih i površnih prijateljica, društvena mreža novopečenih majki raste na njih 22 nakon što rode, pokazalo je istraživanje britanske tvrtke Nature Purest na više od 2000 majki. Tako rođenje djeteta postaje okidač bogatijeg društvenog života, tvrdi 16 posto novih mama.

Unatoč tome što se neke žene u prvim mjesecima nakon poroda osjećaju izolirano i pomalo usamljeno, vrlo brzo se povezuju s drugim majkama s kojima imaju pregršt tema za razgovor, piše Daily Mail.

Više od 53 posto novih mama s lakoćom ostvaruje poznanstva, a većina novosklopljenih prijateljstava je sa ženama sličnog statusa kao što su one same, majke s malom djecom.

Dijeljenje iskustava s poroda, priče o prehrambenim navikama bebe ili njezinom napretku omiljene su uvodne teme  u prijateljstvo, koje kasnije prelaze i na intimnije razgovore o odnosu s mužem, svekrvama ili vlastitim strahovima. Oko 80 posto žena otkrit će prijateljici da strahuje kako nije dovoljno dobra majka..

Trećina mladih majki smatra da starim prijateljicama koje nemaju djece dosađuju s pričama o djetetu, jer je ono barem trenutno postalo centar njihova svijeta. Zbog toga im je ugodnije razgovarati s drugim majkama koje ih u potpunosti razumiju. Postoji zabluda da se nakon poroda žena zatvara u četiri zida kuće, no stvarnost je potpuno suprotna, objašnjavaju istraživači.

www.24sata.hr

Komentari

Share.