fbpx

Akcija “Prekinimo šutnju“

0

Možete li zamisliti medicinsku intervenciju struganja jednog unutrašnjeg organa gdje ljekari svjesno i rutinski NE primjenjuju bilo kakvu anesteziju? Znate li da se kiretaže materice kao i druge intervencije na tijelu porodilje rutinski izvode upravo tako? Bez ikakve anestezije? Kada se u vas bijelom svijetu primjenjuje lokalna anestezija kod šivanja međice nakon poroda, mi niti je primjenjujemo kod šivanja međice niti je primjenjujemo kada ginekolog svojom šakom ulazi u unutrašnji organ materice nakon poroda ukoliko je potrebna revizija iste, niti se primjenjuje kada se metalnim aparatima struže materica prilikom kiretaže a i u drugim procedurama slične vrste.

Da li smatrate da je ovako nešto normalno? Da li smatrate da ovako nešto pripada 15. Vijeku a ne 21. Vijeku. Tako je ovakav način izvođenja procedura prozvala hrvatska saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić pri čemu je naišla na nevjericu i neodobravanje Ministra zdravlja a kasnije i predstojnika splitske bolnice za ženske bolnice.

Ove reakcije nevjerice od strane nadležnih, mahom muškaraca ginekologa, da su te procedure pod 1. zaista bolne i da bi zaista trebala anestezija i pod 2. Da se takvo što ne dešava rutinski bez anestezije, je pobijena svjedočanstvima žena koje je organizovao civilni sektor kako u Hrvatskoj tako i mi.

Ovo je problem i naših bh.žena. Odlučili smo da pokrenemo akciju “Prekinimo šutnju” I da ne čekamo istup neke od naših žena u parlamentarnim klupama na ovu temu jer je dovoljan bio istup jedne žene koja opisuje 15.vijek koji je prisutan i u našim porodilištima.

U samo dva dana od pokretanja akcije i poziva preko društvenih mreža, javilo nam se preko 100 žena iz cijele BiH sa svojim svjedočanstvima o horor uslovima porađanja generalno, a potom o horor intervencijama koje se ne bi smjele događati bez anestezije, kako se kod nas rutinski rade “naživo”. Ono što je uslijedilo je mahom nevjerica. Da, to su naši porodi. Tako izgleda sve ono što se dešava iza zatvorenih vrata porađaone. O tome je vrijeme da se na sva usta priča jer zvuči nevjerovatno. Jer jeste nevjerovatno.  Jer su to silovanja tijela i uma koja mijenjaju ženu zauvijek, u njenim najosjetljivim trenucima koji bi trebali biti i najsvečaniji trenuci. Pogotovo nam je interesantna nevjerica muške strane populacije da ovako nešto postoji.

Tek sa adresiranjem problema, pričanjem i skidanjem vela tajni, možemo očekviti promjene. A ovo je veliki društveni problem, i to već generacijski.

Svjedočanstva dostupna na:

Fb page: Porod i Postpartum (photo album prekinimo sutnju)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1146776142142370&type=1&l=8e2c06dde5

Više o udruženju:

www.prirodanporod.com

Komentari

Share.