fbpx

8 suptilnih simptoma koji najavljuju sretne vijesti!

0

Ginekolozi su napravili listu ključnih simptoma koji upućuju na to da ste možda u blaženom stanju. Ako imate neke od sljedećih simptoma, trebalo bi da se javite ljekaru kako biste potvrdili ili demantovali trudnoću.

Ovih osam “pokazatelja” otkrivaju da ste u blaženom stanju!

#1 Promjene raspoloženja

Iznenadne promjene raspoloženja mogu biti povezane s promjenama hormona, umorom i stresom u ranoj trudnoći. Normalno je da se kod trudnice javlja emocionalna osjetljivost i da se osjete nagle promjene raspoloženja.

#2 Osjetljivost na svjetlo

Jedna od čudnijih pojava kada je riječ o trudnoći je svakako i osjetljivost na svjetlo.

#3 Glavobolje

Isto tako, glavobolje su vrlo česte u trudnoći.

#4 Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je jedan od ranih znakova trudnoće, ali je važno istaknuti kako blago krvarenje u ovom periodu može biti normalno.

#5 Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina je vrlo čest simptom kod žena u ranoj fazi trudnoće. Mučnina može početi već od pete sedmice rudnoće, ali je najčešća u osmoj.

#6 Promjene na grudima

Promjene na grudima, posebno tokom prve trudnoće mogu poslužiti kao rani pokazatelj trudnoće. Dolazi do povećanja tkiva dojke, što je svojevrsna priprema tijela za proizvodnju mlijeka. Vene na grudima postaju vidljivije, a bradavice postaju tamnije. Grudi i bradavice takođe mogu postati bolne i osjetljive na dodir.

#7 Često mokrenje

Često uriniranje se počinje javljati u ranoj trudnoći. Uzrokovano je rastom ploda, kao i hormonskim promjenama koje povećavaju cirkulaciju krvi u regiji karlice.

#8 Grčevi

Grčevi u trudnoći su vrlo slični onima koji se javljaju tokom menstruacije. Blago grčenje u regiji abdomena bez krvarenja je normalno u prvom tromjesečju i rezultat je širenja materice. No, ako ste u poodmakloj trudnoći i ako doživljavate intenzivne grčeve ili vaginalno krvarenje, potražite medicinsku pomoć.

Izvor: wall.hr

Komentari

Share.