8 proljetnih savjeta za pospremanje garderobera bez stresa

0

Svi znamo kakav je to osjećaj: Imate previše garderobe da bi uopšte stala u vaš ormar, a ipak nemate šta odjenuti za večernji izlazak.


I koliko god paradoksalno zvučalo, ustvari ima smisla. Kada je vaš ormar pretrpan stvarima koje više ne odgovaraju vašoj figuri ili ukusu, dodatni nered vas može spriječiti da iskoristite i uživate u odjeći koju oblačite i u kojoj se osjećate zadovoljno.

Ukoliko vaš ormar čine haljina s maturalne večeri i 10 raznovrsnih bijelih majica kratkih rukava – ali samo jedna ili dvije od njih su prikladne za posao – možda je vrijeme da svom ormaru priredite veliko proljetno pospremanje.

Organizovanje vašeg ormara i na kraju rastanak s vašim prethodnim modnim izborima može biti izazov, pa čak i kada je u pitanju odjeća koju više ne nosite ili ne volite. Ali, prije nego što počnete paničiti zbog zadatka koji je pred vama, pročitajte sljedećih osam pravila za proljetno raspremanje ormara bez stresa, a onda zasučite rukave, uzmite nekoliko kesa za smeće i spremite vašu odjeću za novu sezonu.

 

1. Definiraj svoj stil

Ako je vaš stil klasičan i uglađem, onda je možda vrijeme da se riješite starih top majica koje niste oblačili još od srednje škole. Prije nego što počnete sa pospremanjem ormara, uzmite si vremena da razmislite o tome kako da definišete svoj lični stil i koji tip odjeće predstavlja vas. Pronalaženje stila koji najbolje odgovara vašem ličnom stilu, može pomoći da se odlučite kojih komada odjeće želite da se riješite i kako da organizujete ormar koji ćete voljeti.

Ako imate problema pri pronalaženju vašeg stila, izvucite 10 komada odjeće koje najviše volite iz vašeg ormara i analizirajte šta oni govore o tome kako volite da izgledate.

2. Napravite grupu odjeće za baciti i pokloniti

Prvi korak kada uranjate u proljetno čišćenje svog ormara je odlučivanje šta ostaje, a šta možda ostaje. Nakon toga, pregledajte svaki komad odjeće iz vašeg ormara – da, ovo uključuje i cipele, nakit i modne dodatke – i sortirajte svaki komad odjeće u neku od tri grupe. Kada završite, grupu odjeće za baciti odložite u smeće. Pobrinite se da bilo koji komad odjeće koji je nosiv poklonite u dobrotvorne organizacije ili odnesete u trgovinu za razmjenu.

3. Napravite listu stvari koje trebate kupiti

U toku pospremanja ormara, zabilježite gdje se nalaze praznine i gdje imate previše ponavljanja. Držite to na umu dok pravite plan za proljetni shopping, da biste bili sigurni da kupujete komade odjeće koji su vam zaista neophodni i koje ćete koristiti.

4. Pratite pravilo ‘dvije godine’

Osim ako odjeća nema sentimentalnu vrijednost, uvijek pratite pravilo ‘dvije godine’. Naime, ako neki komad odjeće niste nosili dvije godine, riješite ga se. Može biti teško riješiti se nekih komada odjeće koje više ne nosite. Možda ćete osjećati krivicu što nikada niste nosili majicu kratkih rukava, koju ste impulsivno kupili, ili se nadate da ćete jednog dana napokon biti u mogućnosti da iskoristite pantalone leopard-printa, koje jednostavno nikada nemaju svoju priliku.

Kada je u pitanju proljetno raspremanje, nemilosrdnost je neophodna. Imajte na umu vaš krajnji cilj je da imate manji ormar pun stvari koje volite da oblačite, a ne ormar pretrpan odjevnim predmetima koji nisu u trendu.

5. Budite iskreni

Najvažnija stvar koju morate imati na umu kada radite proljetno pospremanje je da budete surovo iskreni sami s sobom u vezi odjeće koju koristite, one koju ne koristite i odjeće koju koristite ali je baš i ne volite. Činjenica da ste nešto dobili kao poklon ili ste kupili na rasprodaji ne znači da je vrijedno čuvanja. Ako to ne volite i ne trebate, bacite ga. Ne sramite se baciti neke stvari koje vašem ormaru ne daju neko značenje, kako biste napravili mjesta za stvari koje vama trebaju.

6.  Unaprijedite vaš ormar

Riješite se neadekvatnih plastičnih i metalnih vješalica i nabavite set drvenih ili vješalica presvučenih tkaninom kako biste vašem ormaru dali instant osvježenje.

Prednosti ovakvih vješalica su lakše namiještanje džempera i delikatnih komada od pletiva. Žičane vješalice mogu uništiti tkaninu. Razmislite i o kupovini čvrstih stalaka za obuću, obnavljanju starih košara za veš i kutija za odlaganje.

7. Organizirajte po boji i tipu

Kada ste završili sa sortiranjem i kada ste odlučili koje ćete stvari baciti, organizujte ostatak odjeće u svom ormaru po boji i tipu odjeće, u ovisnosti od važnosti odjeće koju vi volite, bilo da je to estetski izgled odjevnih predmeta ili funkcionalnost. Sada kada imate ormar pun odjeće koju volite, potrudite se da je stavite na vidljivo i pristupačno mjesto.

8. Razmijenite odjeću s prijateljima

Kada djevojka pokloni neki odjevni predmet drugoj djevojci to njoj može biti omiljeni komad za proljeće – tako da umjesto bacanja svojih zastarjelih komada odjeće, organizujte razmjenu garderobe sa grupom prijateljica, da biste razmijenili stare odjevne predmete, cipele, nakit i modne dodatke za nešto u čemu ćete uživati. Razmjena odjeće može biti zabavna društvena aktivnost i odličan način da se lakše riješite stvari koje ne želite.

Izvor: www.enterijer.ba

Komentari

Share.