7 recepata za čišćenje organizma i bolju probavu

0

Mislite li da je detoks hrana uglavnom monotona i neukusna?

Ovi recepti će vas uvjeriti u suprotno.

Zdravi obroci, osim što učinkovito čiste organizam i obiluju nutrijentima, doista mogu biti neodoljivi, mirisni i ukusni.

Na vašem jelovniku trebalo bi se naći što više:

  • svježeg voća
  • lisnatog povrća
  • raznobojnih sezonskih salata
  • sjemenki
  • svježe mljevenih začina
  • zdravih masnoća, poput maslinova ili kokosova ulja

Birajte svježe, sezonsko i organsko!

Ova detoks jela, većinom salate, pripremaju se od svježih organskih namirnica, sirovih ili kratko kuhanih i pirjanih.

Na popisu sastojaka nalazi se kraljica proljeća – šparoga, koja izvrsno čisti jetru i cijeli organizam, usporava proces starenja, ima protuupalna svojstva te štiti od raka i srčanih bolesti.

Među detoks namirnicama važno mjesto zauzima i crna riža, koja čuva zdravlje jetre i obiluje antioksidansima.

Za one osjetljive na gluten tu je i tef, bezglutenska žitarica koja pruža obilje energije i čuva kosti, te kvinoja, koja je bogata vlaknima i proteinima.

Od ostalih sastojaka nezaobilazno je bobičasto voće, koje ima protuupalna svojstva, zatim limun, koji ispire toksine iz tijela, kupus, koji čisti jetru i potiče probavu, te med, koji sadrži obilje nutrijenata, a jelima daje zdravu slatkoću.

Točku na i ovim jelima daju začini poput himalajske soli, češnjaka, svježe mljevenog papra, đumbira i korijandra.

Isprobajte ove recepte i po želji im dodajte neki svoj omiljeni detoks sastojak, poput kurkume ili lanenih sjemenki.

1. Salata s krumpirom, rikulom i malinama

Sastojci za 6 porcija:

  • 4 velika krumpira
  • 1 šalica svježih malina
  • 4 šalice rikule i baby špinata
  • ½ šalice mladog graška (opcionalno, ako mu je sezona)
  • ½ velikog crvenog luka, natanko narezanog
  • 1 jušna žlica kokosova ulja
  • ½ čajne žlice meda
  • 1 jušna žlica fino nasjeckane svježe kadulje
  • 1 jušna žlica sezamovih sjemenki
  • ¼ čajne žlice himalajske soli
  • ¼ čajne žlice crnog papra

Priprema:

U lagano posoljenoj vodi kuhajte krumpire oko 20 minuta.

Isplahnite ih pod vodom pa narežite i stavite u veliku zdjelu za salatu.

Dodajte ostale sastojke pa lagano izmiješajte kako bi se okusi sljubili.

2. Kvinoja s medom i kikirikijem

Sastojci za 4 porcije:

  • 1,5 šalica nekuhane kvinoje
  • 1 jušna žlica meda
  • 1/3 šalice svježeg korijandra, fino nasjeckanog
  • 1/3 šalice neslanog kikirikija
  • sok od 1 naranče
  • 2 čajne žlice svježe naribane korice naranče iz ekološkog uzgoja
  • 2 luka kozjaka, natanko narezana
  • ¼ čajne žlice himalajske soli
  • ¼ čajne žlice svježe mljevenog papra

Priprema:

Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju pa je prebacite u veliku zdjelu.

Dodajte med pa polako izmiješajte.

Stavite sa strane pa ostavite pokriveno 10-ak minuta.

Dodajte ostale sastojke pa prebacite u veliku zdjelu. Poslužite toplo.

3. Salata od tikvice, tefa i korijandra

Sastojci za 4 porcije:

  • 1 srednja žuta tikvica, narezana na kockice
  • 2 šalice kuhanog tefa (bezglutenska žitarica)
  • 1 šalica baby špinata, kuhanog na pari
  • 2 luka kozjaka, natanko narezana
  • ½ crvenog luka, natanko narezanog
  • 3 jušne žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 čajna žlica balzamičnog octa
  • 1 jušna žlica naribane limunove korice
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 čajne žlice chia sjemenki
  • 1 velika glava zelene salate
  • ½ čajne žlice himalajske soli
  • ¼ čajne žlice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 jušna žlica nasjeckanog svježeg korijandra

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte tikvice, tef, špinat, luk kozjak i crveni luk.

Za dresing u manjoj zdjeli izmiješajte sok od limuna, balzamični ocat, koricu limuna, maslinovo ulje, chia sjemenke te morsku sol i papar.

Dobivenim preljevom prelijte salatu u velikoj zdjeli pa sve izmiješajte.

Na tanjurima poslužite listove zelene salate, dodajte mješavinu s tefom te poslužite sa svježim korijandrom.

4. Veganska rapsodija s đumbirom

Sastojci za 4 porcije:

  • 70 dag kelja pupčara (prokulica)
  • 4 šalice špinata i radiča
  • ½ šalice rikule
  • ¾ šalice rižinog mlijeka
  • ½ šalice pirea od bundeve
  • 1 čajna žlica bijelog balzamičnog octa
  • 2 čajne žlice svježe mljevenih lanenih sjemenki
  • 1 zreli avokado, oguljen i narezan
  • 1 jušna žlica mace u prahu
  • malo svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 čajna žlica meda
  • malo curryja u prahu
  • malo svježeg đumbira
  • 1 prstohvat cimeta
  • ¼ čajne žlice himalajske soli

Priprema:

Kratko blanširajte kelj pupčar 10-ak minuta.

Zatim ga prebacite u veliku zdjelu za salatu. Dodajte špinat, radič i rikulu.

Ostale sastojke stavite u blender pa izmiksajte.

Dobivenim preljevom prelijte salatu pa izmiješajte. Poslužite ohlađeno.

5. Crna riža sa šparogama

Sastojci za 4 porcije:

  • 1,5 šalica nekuhane crne riže
  • svježe maline
  • ½ kg svježih šparoga
  • 1 jušna žlica naribane limunove korice
  • 2 luka kozjaka, fino nasjeckana
  • 2 jušne žlice naribanog kokosa
  • ½ čajne žlice himalajske soli
  • ¼ čajne žlice svježe mljevenog papra
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja

Priprema:

Skuhajte crnu rižu prema uputama na pakiranju.

Isplahnite maline i stavite ih na stranu.

Šparogama odstranite zadebljali dio pa ih kuhajte na pari oko 8 minuta ili ih kratko blanširajte. Ostavite ih da se malo ohlade.

U veliku zdjelu stavite kuhanu rižu, šparoge, limunovu koricu, luk kozjak, kokos, morsku sol i papar pa sve izmiješajte.

Dodajte svježe maline, poškropite kokosovim uljem pa poslužite.

6. Shiitake gljive s mrkvom i rižom

Sastojci za 8 porcija:

  • 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckanog
  • 2 šalice klobuka shiitake gljiva, nasjeckanih
  • 2 velike mrkve, narezane
  • 1 šalota (vrsta luka), nasitno nasjeckana
  • 2 stabljike celera, nasjeckanog
  • ¼ čajne žlice himalajske soli
  • ½ čajne žlice svježe mljevenog papra
  • 3 šalice integralne riže, prethodno skuhane
  • 2 jušne žlice balzamičnog octa
  • 2 luka kozjaka, nasitno nasjeckana

Priprema:

U veliku tavu stavite maslinovo ulje pa na njemu kratko propirjajte češnjak.

Dodajte gljive pa ostavite da se lagano pirja oko 1 minutu.

Dodajte mrkvu, šalotu, celer, papar i sol. Propirjajte povrće oko 5-7 minuta, dok ne omekša.

Dodajte kuhanu rižu i balzamični ocat pa promiješajte.

Prebacite mješavinu s rižom u pekač, pokrijte folijom pa zapecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Zatim izvadite iz pećnice i poslužite.

7. Salata od crvenog kupusa, radiča i bosiljka

Sastojci za 4 porcije:

  • 4 šalice baby špinata
  • ¼ šalice rikule
  • ½ manje glave kineskog kupusa, naribanog
  • ½ manje glave crvenog kupusa, naribanog
  • 2 velike mrkve, naribane
  • 5 glavica radiča, naribanog
  • 1 šalica listova svježeg bosiljka
  • ¼ šalice svježeg peršina, nasitno nasjeckanog
  • malo naribane limunove korice
  • ¼ šalice pistacija

Sastojci za dresing:

  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • 1/3 šalice šalote, narezane
  • 2/3 šalice jabučnog octa
  • 1 čajna žlica chia sjemenki
  • ¼ šalice čistog javorovog sirupa
  • 2 jušne žlice svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema:

Sve sastojke za salatu stavite u veliku zdjelu.

Sastojke za dresing ubacite u veliku tavu pa ih propirjajte na vatri oko 15 minuta.

Potom dresingom prelijte salatu i poslužite.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Komentari

Share.