7 neugodnih pitanja o porođaju na koja ćete konačno dobiti odgovor

0

Boli li? Je li teško? Koliko traje?

Megan Kronvel, koja je prvi put postala majka, iskreno je progovorila o svom iskustvu… Ona je odlučila da progovori o svom iskustvu i da da odgovor na neugodna pitanja, zatim pitanja koja se žene stide da postave.

Foto: Thinkstock

“Prije trudnoće mislila sam kako će porođaj i majčinstvo doći prirodno. Tada sam dobila svoje prvo dijete, Miriam, prije pet mjeseci – i shvatila koliko sam se prevarila.”

Mlada majka objašnjava kako su glamurozne slike trudnih poznatih i slavnih glumica, pjevačica definitivno jedan od razloga zašto se trudnoća čini kao nešto lagano.

1. Mogu li imati seksualne odnose za vrijeme trudnoće i da li  je osjećaj čudan?

Svi ljekari uglavnom savjetuju da sve dok nema teškog krvarenja za vrijeme trudnoće, svaka žena može uživati u seksualnim odnosima s partnerom koliko želi. Čak je i preporučeno da se seks praktikuje par nedjelja prije porođaja kako bi orgazmi podstakli trudove.

“Ali, iskreno, kada ste umorni i osjećate mučninu, intimnost mi nije bila ni na kraj pameti. I da, osjećate se čudno, jer osjećaj da imate malo biće u sebi nije nimalo privlačno, kaže mlada majka.”

2. Ok, kako se uopšte osjećate tokom porođaja?

Neko će to opisati kao snažne udarce po cijelom tijelu, a majka objašnjava trudove ovako: znate onaj osjećaj prije povraćanja? Nalet mučnine koji uništava cijelo tijelo, a znate da će sav sadržaj iz tijela izaći napolje? Pa takav je meni osjećaj bio, samo bolniji.

“Počinje s epizodama grčeva koji postaju sve snažniji dok više ni skakanje po lopti za porođaje ne pomaže. Tada počinje druga faza (da, ima ih više) – ovo je osjećaj jakog pritiska na donji dio tijela, popraćen žarenjem (bez brige, to glava djeteta koje izlazi samo razara vaginu).”

Dodaje dalje kako to srećom ne traje dugo i ostatak tijela djeteta samo izađe. Nakon toga se izbacuje posteljica i ako ste dobre sreće ispadne sama, a ponekad vam moraju dati injekcije kako biste je izbacili.

3. “Kaki” li svaka žena tokom poroda?

Ponekad, jer beba nije jedina stvar koja traži izlaz za vrijeme porođaja. Prema doktorki, Mišel Harison iz Fakultetske bolnice Kings Koledž, potreba za velikom nuždom, a onda i izvršavanje iste tokom porođaja je sasvim normalna, a statistike pokazuju kako to doživi 60-70 posto žena.

“Djetetu je potreban svaki milimetar prostora kako bi izašlo, a mekano tkivo na analnom otvoru je fleksibno te je vrlo uobičajeno da popusti prilikom pritiska“, objašnjava doktorka.

Uglavnom su to manje količine, a brojne žene i prije poroda to odrade jer je uobičajeno da je potreba jača.

Znam da zvuči užasno, ali iskreno, sram i neugoda su u tom trenutku zadnja stvar o kojoj sam razmišljala. Toliko ste izgubljene zbog injekcija i tableta protiv bolova i okupirane bolovima i “guranjem” da me briga pleše li deset rozih slonova makarenu ispred mene. Plus, sestre brišu odmah sve nepotrebne tjelesne sekrete.

4. Kolike su šanse da se vagina “rascjepi”?

Kaže mlada majka: statistika ne ide u našu korist! Prema Britanskom časopisu o ginekoglogiji, 90 posto žena doživi tu situaciju. Ovo varira od lagane ogrebotine koja sama zacijeli do tolike poderotine da povreda doseže rektum ili anus.

Danas nude razne masaže i mazanje uljima kako bi se koža pripremila. Ali iskreno, mislim da mazanje “tamo dolje” par nedjelja prije s maslinovim uljem ne nudi nikakvo rješenje. Samo se možete nadati da ragbi lopta koja prolazi kroz rupu od 2 centimetra neće ostaviti kolateralna oštećenja. Da napomenem, sestra moje prijateljice je rodila dijete od 4535 grama bez ikakvog cijepanja kože. Sretno!

5. Koliko brzo se izgled stomaka vrati na stanje prije trudnoće?

Ovo je stvar koja varira od žene do žene, a zavisi od nekoliko faktora: koliko ste vježbale prije porođaja, jeste li doživjele kakve povrede tokom porođaja, koliko ste predane tome da se hranite zdravo i redovno vježbanje nakon što ste se porodile i sl.

“Treba strpljenja, teškog rada i ponekad doživotnih promjena kako biste održavale stanje tijela kao ono prije porođaja. Možda nećete odmah dobiti figuru koju želite, ali ćete se osjećati snažnije i bolje nego ikada prije”, objašnjava trener za trudnice Keli Mur.

6. Uništava li dojenje moje grudi?

Uticaj dojenja na grudi je nešto za što uopšte nisam bila spremna. Prvo, niko vam ne kaže koliko je to teško. Ne zaboravite na zaštitu za bradavice jer to spašava život. Nakon nekoliko nedjelja možda vam više neće ni trebati jer će se grudi prilagoditi.

Problem nastaje i kod riječi: obješenost. Ali, ginekolog Vanesa Kristi ističe kako je uglavnom trudnoća kriva za sve jer se grudi tada mijenjaju kako počinju proizvoditi mlijeko za koje je potreban prostor, a ligamenti podupiru širenje grudi. Zato, kupujte čvrste grudnjake i vježbajte taj dio tijela nakon trudnoće.

7. Hoću li žaliti poslije?

Ovo je vjerovatno pitanje koje vas je najviše strah da postavite.

Prvih nekoliko mjeseci sam se znala pitati – je li sve ovo vrijedno? Kada sam bila umorna pod tušem ne primjećujući da je sva odjeća još uvijek na meni. Kada sam se pitala volim li zaista to malo biće koje samo podriguje i povrjeđuje moje grudi. Kada sam umirala od toga da mi je svaki dan isti – hranjenje, presvlačenje i stavljanje na spavanje.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako je sasvim normalno da se majka tako osjeća prvih par nedjelja. Problem nastaje kada to traje i duže od mjesec dana i razvija se u postporođajnu depresiju – problem s kojim se bori oko 1 na 10 žena u godini. Danas postoje razni načini za pomoć i terapiju.

Mislim li da je bilo vrijedno toga? DA! I uvijek će biti trenutaka koji će potvrditi taj osjećaj. Kada posmatrate napredak svakog dana ili kad vas pogleda kao da ste vi cijeli njihov svijet, a jeste, vjerujte mi. Kada je svaki osmjeh i smijeh znak da odlično radite svoj posao. Kada se igrate u parku s malom verzijom sebe, a o predivnom dječjem mirisu da i ne govorim. Vrijedno je.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentari

Share.