6 najboljih položaja za dojenje

0

Pravilan je svaki položaj u kome se dojilja osjeća udobno, a detence nesmetano sisa. Pronađite onaj koji vam najviše odgovara.

Kada je riječ o dojenju bebe, pravilan je svaki položaj u kome se dojilja osjeća udobno, a beba nesmetano sisa. Prije svega, mama treba da vodi računa da bebu ne pritiska dojkom, da ne opterećuje njene mišiće, te da djetetov nos uvijek bude slobodan. Ako se pridržavate ovih pravila, imate slobodu da eksperimentišete sve dok ne pronađete položaj u kojem se osjećate najudobnije. Imajte na umu da su položaji podložni promjeni zbog bebinog rasta i razvoja, kao i da jedna pozicija može da vam odgovara danju, a druga noću. Ponekad ćete možda biti prinuđeni da pronađete ”rezervne” položaje, koji će odgovarati u periodima kada bebi izbijaju zubići, ili kada su vaše bradavice preosjetljive.
Još nekoliko savjeta…
– Beba treba da obuhvati ustima skoro cijelu ereolu (tamnu površinu kože oko bradavice), a ne samo bradavicu. Da biste podstakli bebu da sisa prije početka podoja, istisnite malo mlijeka na bebine usne.
– Ukoliko su vam dojke prevelike, dio oko areole obuhvatite prstima i lagano stisnite, tako da beba ustima može da obuhvati prostor oko bradavice.
– Ako se bebina donja vilica pomjera ritmično, a sljepoočnice lagano pulsiraju, to je siguran znak da beba guta, odnosno da ne sisa ”na prazno”.

Poluležeći položaj
Oslonite se leđima na nekoliko jastuka i smjestite se u udoban poluležeći položaj. Stavite bebu  na vaš stomak, tako da joj nosić bude blizu bradavice (kao na slici). Bebino tijelo treba da bude paralelno s vašim tijelom. Pružite joj oslonac tako što ćete dlan ruke kojom je pridržavate osloniti na njenu guzu i pustiti je da se pomjera dok ne zauzme najbolji položaj. Sada prislonite bebina usta na vašu dojku.
Kada se preporučuje? Ovo je odličan položaj za novorođenče, jer mu omogućava da preuzme inicijativu i da samo istražuje načine na koje će sisati. Osim toga, ovaj položaj omogućava izuzetno važan kontakt kože na kožu, a umornim mamama pruža šansu da se opuste.

U naručju
Udobno sjedite. Ako nudite desnu dojku, bebi oslonac pružajte desnom rukom. Desna šaka treba da podržava donji dio bebinih leđa, a njena glavica treba da bude oslonjena na unutrašnji dio vašeg desnog lakta. Beba treba da bude okrenuta licem prema vama, s nosićem na vašoj bradavici. Ako je beba vrlo mala, u krilo stavite jastuk da biste imali oslonac za ruku na kojoj držite bebu.
Kada se preporučuje? Ovo je prirodna, jednostavna i diskrenta poza, kada dojite bebu van kuće, u uobičajenom sjedećem položaju. Također, dijete je u ovom položaju potpuno opušteno, jer ne mora mnogo da se pomjera i trudi da bi dosegnulo bradavicu, što se posebno odnosi na vrlo male ili prevremeno rođene bebe.

Unakrsna podrška
Smjestite se u sjedeći položaj – u udobnu stolicu ili krevet. Ako nudite desnu dojku, djetence držite lijevom rukom (kao na slici), a ako ga hranite lijevom dojkom, podršku pružajte desnom rukom. Unutrašnji dio podlaktice stavite bebi ispod ramena i vrata, ali ne i ispod glavice. Drugom rukom također pridržavajte bebu. U prvom mjesecu, dok je dijete malo, jastuk u vašem krilu pružiće udoban oslonac vašim rukama.
Kada se preporučuje? Ovo je bezbedan položaj i možete ga praktikovati čak i kada stojite ili hodate (na primjer, u slučaju kada je beba uplakana ili je muče grčevi). Osim toga, položaj je odličan za dojenje kada niste kod kuće, kao i za vrlo male bebe koje još ne mogu samostalno da drže glavicu.

Ležanje na boku
Lezite na bok, a bebu postavite tako da licem bude okrenuta prema vama, položite je pored vas, u paralelan položaj s vašim tijelom. Prislonite njen nosić na bradavicu. Bebino tijelo treba da bude u takvom položaju da su joj uho, rame i kuk u istoj liniji, što će joj omogućiti da neometano sisa. Stavite šaku na njenu guzu i povlačite je prema sebi, ali joj nemojte držati glavicu, da bi mogla slobodno da je pokreće. Ako savijete koljena, pružićete bebi oslonac i omogućiti joj da se zadrži u pravilnom položaju.
Kada se preporučuje? Ovo je udobna pozicija koja odgovara većini mama, a idealna je za žene koje su se porodile carskim rezom ili imaju šavove zbog epiziotomije. Također, ovaj položaj odgovara djeci koja imaju teškoće pri sisanju. Praktičan je i za starije bebe, koje je prilikom dojenja pridržavaju dojku rukama.

Ispod ruke
Glavica vaše bebe oslonja se na dlan i ruku, njeno tijelo je smješteno ispod pazuha, dok su nožice usmjerene pozadi, iza vaše ruke. Ako beba sisa iz desne dojke, držite je desnom rukom. Iza vaših leđa stavite jastuke da biste obezbedili dovoljno prostora za bebine nožice.
Kada se preporučuje? Ovaj položaj idealan je za mame koje su se porodile carskim rezom. Na ovaj način sprječićete bebu da nožicama dodiruje ranu i da vas povrijedi. Držanje djeteta ispod ruke najviše odgovara ženama sa velikim grudima ili bebama koje se lako uznemire. Ova pozicija će vam omogućiti da istovremeno dojite blizance, ili da dojite bebu dok vam starije dijete sedi u krilu.

Na leđima
Lezite na leđa, savijte noge u koljenima, a bebu položite na stomak, licem okrenutu prema vama. Njen nosić treba da bude slobodan i postavljen u visini vaše bradavice. Pridržavajte bebu rukama, ali joj dopustite da sama okreće glavicu i traži najbolji položaj za sisanje.
Kada se preporučuje? Ovaj položaj je koristan ukoliko imate problem sa brzim isticanjem mlijeka (gravitacija će prirodno usporiti tok mlijeka, a bebi će omogućiti da kontroliše pokrete svoje glave, te da pravilno sisa). Također, ovaj položaj je dobar za žene koje imaju male grudi, pritom omogućava nježan kontakt kože na kožu između majke i bebe.

Izvor: www.mamaibeba.com

Komentari

Share.