fbpx

5 stvari koje ne bi trebalo da radite za svoje dijete…

0

Beskrajna ljubav nekad može poslati djetetu pogrešnu poruku. Vaspitanje djece često zahtijeva čvrstu ruku i odlučno “ne” – nešto što mnogim roditeljima zapravo ne polazi za rukom, jer uvijek i stalno žele da urade baš to “više” za svoje dijete.

Evo koje stvari ne bi trebalo da radite za svoje dijete…

Popustiti jer plače

Previše često djeca namjerno plaču jer na taj način skreću pažnju na sebe i znaju da će roditelj popustiti. Popustite prvi put i sljedeći put će plakati još glasnije – jer sada tačno znaju da taj trik pali.

Kuhati dva jela jer dijete nešto ne voli

Neće ni zavolJeti ako ne proba.

Pisati zadaću umjesto njih

Lijepo je da pomognete djetetu i objasnite mu neke zadatke koje ne razumije, ali ne bi trebalo da radite zadaću svog djeteta, dok ono spava ili se zabavlja u svojoj sobi. Uostalom, domaća zadaća je i smišljena da je djeca sama kod kuće urade i to je dio njihovog školovanja.

Kupiti im sve što imaju i drugi

Djeca obično žele da imaju sve isto i novo što ima i njihov drug/drugarica. Morate im objasniti da niste u situaciji da ispunite baš svaku njihovu želju. Jednom kada počnu da zarađuju shvatiće i sami da je jednostavno nemoguće imati baš sve što požele.

Čistiti dječju sobu i slagati igračke

Mame nisu spremačice i mame moraju da nauče djecu da srede svoje igračke i odjeću. Mame treba da nauče djecu da pospreme za sobom, a ne da to rade umjesto njih.

Izvor: ŽENSKI MAGAZIN

Komentari

Share.