fbpx

10 zdravih zimskih navika dobrih za vašu djecu

0

Kako djeci sačuvati dobro zdravlje tokom zime? Neke navike morate promijeniti, neke nove morate možda da uvedete, ali na kraju cete uspjeti da pregurate zimu bez virusa!

zimske navike

Kada postanete roditelji, zimski period vam više odjednom nije tako čaroban i dražestan kao nekad. Uglavnom su tu virusi, prehlade i grip koje baš i ne možemo smatrati “zimskim radostima”.

Nije sama hladnoća razlog tome, već činjenica da zimi djeca provode više vremena unutra i da nam se pojam komfora malo promijenio u odnosu na ono vrijeme kada smo mi bili djeca. Uglavnom komfor podrazumjeva boravak u zatvorenoj toploj prostoriji, grickanje slatkiša i kolača kako bi užitak bio potpun, vožnju kolima od tačke do tačke B jer je napolju hladno, šetnju po tržnim centrima u kojima je toplo…

I na kraju, uprkos vašim pokušajima da zaštite dijete od zime i virusa koji vrebaju u ovom periodu, ono se ipak razboli i vi muku mučite sa curenjem nosa, kašljem, temperaturom…

Pa, znate šta?  Krajnje je vrijeme da usvojite neke zdrave zimske navike! Evo nekih!

1. Izađite napolje

Znate onu dječiju pesmicu:

” A šta može zima meni, šta mi može šta mi smije, neki mi nosić pocrveni, eto to je to je sve!”

E pa baš tako! To što je napolju hladno, ne znači da ne treba da prošetate sa svojim djetetom i da morate da sjedite kod kuće. Malo svježeg vazduha neće da škodi vašim mališanima i osim crvenog nosa neće im ništa biti.  Zapravo, veća je šansa da im naškodi ustajao i suh kućni vazduh.

Danas je, na žalost, sve veći trend da se trentuci van kuće provode u šetnji po tržnim centrima jer je tamo toplo i djeca se navodno neće razboljeti i prehladiti. Istina je ipak malo drugačija. Uprkos ventilacionim sistemima, tamo ipak ima puno ljudi u zatvorenom prostoru, puno nosioca virusa, puno bakterija koje dijete može ručicama da pokupi.

Na otvorenom i na hladnom vazduhu virusi i bakterije imaju manje šanse za preživljavanje.

Dakle, ne oklijevajte. Obucite se toplo, slojevito, naoružajte se kapama, šalovima i rukavicama i prošetajte po parku, gazite po uvelom lišću, igrajte se u snijegu. Ne brinite – ako dobro obučete svoje dijete, za njega nema zime.

2. Provjetravajte sobe

Ovo je možda najvažnija zimska navika koju morate steći, ukoliko do sada niste. Da, zimi je napolju hladno i  otvaranje prozora radi provjetravanja dječije sobe možda djeluje kao suludo hlađenje prostorija u kojima boravite. Ipak, ako zaista želite da izbacite viruse i bakterije napolje, onda je provjetravanje nužna stavka koju ne smijete preskočiti.

Zato ujutru kad ustanete, bez obzira na to koliko je hladno napolju, otvorite prozore i provjetrite prostorije u kojima boravite i dječiju sobu vaših mališana- makar na kratko.

Preporuka je da se to radi nekoliko puta tokom dana. Djeca će bolje spavati ukoliko im provjetrite sobu prije spavanja.

3. Vlažanje vazduha je važna zimska navika

U prostorijama koje se griju,  vazduh je suh. Kao takav, on nije naročito pogodan za djetetove disajne organe i sluzokožu, a itekako je pogodan za brže i lakše kretanje virusa kroz vazduh.

Provjetravnje prostorija je način da uvedete svjež vazduh u kuću , a vlaženje način da eliminišete suhoću . Ove dvije zimske navike usvojite u paketu – kao 2u1. 

Pored toga što olakšava kretanje patogenih klica, suh vazduh iritira respiratorne organe i može biti uzrok suhog kašlja kod dhece i grebanja u grlu. Ovlaživač za vazduh u tom slučaju je zapravo jedan prirodni lijek za suhi kašalj koji možete primheniti. To je samo jedna metoda u nizu koja može vaše mališane da oslobodi dosadnog zimskog kašlja.

Par trikova kako da povećate vlažnost vazduha?

Postavite šerpicu sa vodom na peć ili radijator ili spojite dobro i korisno i prosušite veš na njima. Ipak, ako primetite kondenzaciju na prozorima, obudzadjte se – možda ste ipak malo preterali sa vlagom! Sušenje mokrog veša na ovaj način može da poveća vlažnost vazuduha i do 30%. Pretjerano vlažan vazduh takođe nije zdrava opcija, a pored toga može da dovede i do stvaranja buđi na zidovima.

www.mojpedijatar.co.rs

Komentari

Share.