10 mitova o njezi beba

0

Budite pažljivi, dobronamjerni savjeti rođaka i prijatelja nisu uvijek i najbolji za vašu bebu. Ari Brown, savjetnik za roditelje izdvojio je deset školskih činjenica o roditeljstvu koje su danas postale samo fikcija.

Mit broj 1: Bebe treba kupati svakog dana

Bebe se ne znoje jednako kao odrasli i nemaju neugodan miris, tako da je njima potrebno kupanje svaka dva ili tri dana. Ako je to, ipak, deo vaše svakodnevne rutine, ne zaboravite hidratizirati bebinu kožu odgovarajućim preparatima.

Mit broj 2: Bebe najbolje spavaju u sobi koja je tiha i zamračena

Dok neka djeca zaista imaju lak san, ostalima ne smeta tihi žamor u pozadini i malo svjetlosti. Ukoliko naviknete bebu da spava u sobi u kojoj ne vlada apsolutna tišina, to će biti veliki plus za vas jer ćete moći je stavite da odrema u različitim situacijama.

Mit broj 3: Povišenu temperaturu kod bebe treba skidati uz pomoć alkohola

Utrljavanje alkohola u bebinu kožu neće zaista sniziti povišenu temperaturu. Takođe, ovo je i nesigurna metoda, jer bebina koža može apsorbirati alkohol.

Mit broj 4: Bebu ne treba uzimati kada plače, da ne bi bila razmažena

Bebe mlađe od četiri mjeseca imaju nekoliko samoumirujućih strategija. Mališani znaju sisanjem da se umire i vole da su povijeni, i to je otprilike to. Uzimanjem bebe u naručje kada plače pomoći ćete joj da nauči da ste uvijek tu da brinete o njoj.

Mit broj 5: Bebama treba noću mijenjati mokre pelene

Urin je sterilan, a pelene su danas dobro upijajuće, tako da je u redu ako ostavite bebu u vlažnoj peleni tokom noći. Međutim, ako je vaša beba predugo u “kakanoj” peleni može izazvati infekciju urinarnog trakta ili mjehura, pogotovu kod djevojčica, pa ako “namirišete” pelenu, promijenite je.

Mit broj 6: Od ključne je važnosti svakodnevno sterilizirati sve flašice i cucle

Sterilizirajte bočice i cucle kada ih prvi put izvadite iz pakiranja, ali nakon toga je sasvim dovoljno da ih operete vodom i sapunom. Bebe su mnogo više izložene bakterijama u okolici nego onima koje ostaju na dobro opranim flašicama i dudama.

Mit broj 7: Bebe treba da spavaju na trbuhu

Najsigurniji položaj za bebu je spavanje na leđima. U prošlosti, liječnici su strahovali da bi bebe mogle da se zagrcnu od malo sline ako ne leže na trbuhu ili na strani, ali današnje studije pokazuju drugačija mišljenja.

Mit broj 8: Dodavanje cerealija u mlijeko produžava bebin san

Odgodite uvođenje krute hrane do navršenih četiri ili šest mjeseci. Istraživanja pokazuju da djeca kojoj je uvedena čvrsta hrana prije četvrtog mjeseca teže spavaju. Takođe, studije su dovele u vezu rano uvođenje krute hrane i pretilosti kasnije u životu.

Mit broj 9: Važno je hraniti bebu po strogom ustanovljenom rasporedu prehrane

Bebe je najbolje hraniti kada to one žele jer njihovi unutarnji znaci im govore kada su gladne a kada su site. Postavljanjem rasporeda prehrane možete negativno utjecati na urođene navike vaše bebe.

Mit broj 10: Djeci su potrebne cipele s jakim đonom

Bebe koriste svoje prste da hvataju površine po kojima hodaju, pa se preporučuje da hodaju bose u zatvorenom prostoru. Da bi prstići ostali sigurni vani, bolje je nabaviti cipele koje dobro prijanjaju uz tabane. Pritom, cipele s teškim i tvrdim đonovima mogu biti previše klizave.

Izvor: Yumama

Komentari

Share.