10 faktora rizika kojih svaka trudnica treba biti svjesna

0

Mnogi faktori utiču na razvoj fetusa, i zdravlje bebe, neki koji su izvan vaše kontrole, a neki mogu biti pod vašom kontrolom. Evo deset od učestalih faktora koji mogu biti pod vašom kontrolom ili uticajem:

1. PUŠENJE – Pušenje nije loše samo za vas, već i za vašu bebu. Pušenje smanjuje dotok kiseonika do bebe, i povećava rizik od pobačaja, krvarenja i jutarnjih mučnina. Nikotin udahnut prilikom pušenja, može dovesti da zdravstvenih problema kod bebe. Može dovesti do smanjene težine bebe prilikom rođenja, prevremenog porođaja itd. Trudnica bi trebalo da izbjegava i prostorije u kojima se puši.

2. ALKOHOL – Pijenje alkohola može da izazove fetal alkohol sindrom,da dovede do smanjene težine bebe prilikom rođenja, raznih medicinskih problema i do amnormalnog ponašanja. Najbolje čim saznate da ste trudni prekinite sa unosom alkohola.

3. KOFEIN – Postoje mnogi konflikti između studija o trudnoći i kofeinu, neki smatraju da kofein nije štetan kako se nekad mislilo. Međutim neke studije još uvek potvrđuju štetnost kofeina na plod. Oni predlažu da se konzumiranje kofeina u toku trudnoće ostavi ili svede na minimum. Kofein utiče na srce fetusa. Kafe bez kofeina također mogu biti štetne, jer neki proizvođači dodaju, dodatne hemikalije za uklanjanje kofeina. Kofein može povećati rizik, nastajanja strija. Odjednom prestanak unosa kafe može izazvati glavobolje, tako da stručnjaci preporučuju postepeno smanjenje konzumiranja.

4. LIJEKOVI I BILJNI LIJEKOVI – Uvijek budite oprezni sa lijekovima koji nisu prepisani od strane ljekara. Te stvari mogu uticati na buduđi razvoj vašeg djeteta.

5. NUTRICIONIZAM – Dobra ishrana je presudna za razvoj djeteta, naročito unošenje dovoljne količine folne kiseline. Nedostatak folne kiseline može dovesti do nekih deformiteta prilikom rođenja. Ukoliko je planirana trudnoća, najbolje je početi sa unosom folne kiseline, mjesec dana prije trudnoće i tokom cijele trudnoće. Nalazi se u lisnatom povrću, soku od pomorandže, grašku i nekoliko prirodnih izvora folne kiseline. Mnoge prodavnice, prodaju vitamine sa folnom kiselinom.

6. VJEŽBANJE – Umjerena fizička aktivnost je korisna, jer poboljšava mentalno i fizičko stanje majke, i tako bolji protok kiseonika do fetusa. Međutim preveliki napor može biti opasan. Većina stručnjaka preporučuje smanjenje inteziteta vježbanja u toku trudnoće. Aktivnosti kao što su šetanje, plivanje i joga su popularne za trudnice.

7. KONTROLE – Redovne kontrole kod ginekologa su obavezne, zbog razvoja vaše bebe. Tijelo tokom trudnoće pretrpi mnoge promjene, neke mogu biti normalne, a neke ne. Redovna provjera od strane ginekologa, omogućiće da se beba rodi zdrava.

8. PROMJENA VIŠE PARTNERA – Promjena više partnera, može dovesti do raznih polnih i drugih bolesti, što za uzvrat može dovesti do komplikacija u trudnoći i rođenja.

9. IZLOŽENOST HEMIKALIJAMA – Tokom trudnoće smanjite izloženost hemikalijama, posebno pesticidima u hrani. Mnogi ljudi sada jedu, organske proizvode, koji se uzgajaju bez hemikalija. Najjednostavnije upozorenje, je da se voće i povrće prije upotrebe temeljno opere. Uklanjanjem spoljne površine voća i povrća, isto će pomoći, uklanjaju pesticida koji se tu zadržavaju.

10. OSTALI FAKTORI – Mnogi drugi faktori mogu uticati na razvoj fetusa, uključujući srčane bolesti, starost majke( rizik je prije 15 godine i poslije 35 godine), astma, preteran stres ili depresija. U ovakvim slučajevima uvijek se treba posavjetovati sa ljekarom.

Izvor: www.mojabeba.com

Komentari

Share.